Fit ciasteczka z masłem orzechowym i bananami

2 min read
Fit ciasteczka z masłem orzechowym i bananami

Dziś zapraszam łasuchów na fit ciasteczka z masłem orzechowym i bananami. Ciasteczka są bezglutenowe i bez jajek. Zrobisz je w bardzo prosty i szybki sposób bez użycia miksera w kilka minut.

Uwielbiam piec ciasteczka, ponieważ są bardzo szybkie i smaczne. Polecam moje wcześniejsze FIT ciasteczka owsiane oraz wyśmienite florentynki. Zanim opublikowałam ten przepis na blogu, wielokrotnie modyfikowałam proporcje składników. W efekcie zapraszam na znakomite ciasteczka.

Czas wykonania: 10 minut.
Ilość porcji: około 10 sztuk.
Dieta: bezglutenowa.

Składniki na fit ciasteczka z masłem orzechowym

Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml.

  • 100 g masła orzechowego
  • 230 g miąższu dojrzałych bananów (waga ze skórką około 300 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • 3 łyżki miodu (75 g)
  • 50 g ulubionych dodatków (orzechy, pistacje, suszona żurawina, wiórki kokosowe, sezam, pestki słonecznika)

Sposób wykonania fit ciasteczek z masłem orzechowym i bananami

Do zrobienia ciasteczek potrzebować będziemy jedynie miski oraz blachy piekarnika.

Krok 1 – masa na ciastka

Banany obieram ze skórki i rozgniatam za pomocą widelca.
Do miski wrzucam masło orzechowe, płatki owsiane, rozgniecione banany i dodaję miód. Wszystko mieszam ze sobą za pomocą łyżki.

składniki na ciasteczka z masłem orzechowym i bananami

Do wymieszanej masy wrzucam także moje ulubione dodatki np.: orzechy, pistacje lub suszoną żurawinę i wszystko mieszam.

Krok 2 – formuję ciasteczka

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Za pomocą łyżki pobieram czubatą porcję i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam i formuję okrągły kształt.

ciasteczka z masłem orzechowym przed upieczeniem

Krok 2 – piekę fit ciasteczka

Blachę z ciasteczkami umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół w temperaturze 180 stopni C przez około 15 – 17 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu, wyjmuję ostrożnie z piekarnika i odkładam na kratkę do ostudzenia.

Przy większej ilości możesz piec 2 lub 3 blachy. Ale wówczas trzeba piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni do czasu, aż się zarumienią.

ciastko z masłem orzechowym i bananami

Fit ciasteczka z masłem orzechowym i bananami są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Nie są chrupiące, bo nie zawierają glutenu, ale mięciutki i rozpływają się w ustach. Polecam oczywiście upiec ciasteczka z podwójnej porcji. Ciastka przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *