Zupa wiejska na żeberkach


Zupa wiejska na żeberkach

Rozgrzewająca, treściwa i mega smaczna zupka. Idealna na chłodne dni. Polecam!

 

 

Składniki:

1 pasek żeberek o wadze ok 1 kg

2-3 ziemniaki

1 marchew

pół pora

pół pęczka pietruszki

1 puszka fasolki (białej lub czerwonej)

1 ząbek czosnku

3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej

ok 1 litr wody

0,5 litra passaty pomidorowej

Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

2 łyżki mąki

 

 

*** Żeberka kroimy na porcje po 2-3 kości w każdej ***

*** Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ***

*** Dodajemy po 2 kulki ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 1godzinę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w półplasterki, a pietruszkę drobno siekamy ***

*** Po upływie godziny warzywa dodajemy do wywaru mięsnego, wsypujemy kaszę i gotujemy całość przez około 15 minut – do miękkości warzyw ***

*** Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki i przeciśnięty czosnek, mieszamy i gotujemy przez ok 5 minut ***

*** Następnie zupę zaciągamy, w kubku mieszamy mąkę z niewielką ilością wody (ok 1/3 szklanki), wlewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i niewielką ilością cukru (ok 1 łyżeczka), gotujemy jeszcze przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE