Zapiekanka tysiąca wysp


Zapiekanka tysiąca wysp

Świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację. Rewelacyjna kompozycja smakowa, która z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2-3 łyżki przyprawy gyros

olej do smażenia

150g ulubionego makaronu

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

200g żółtego sera

  • Sos tysiąca wysp:

3 łyżki majonezu

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka soku z cytryny

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

 

 

*** Makaron gotujemy al dente – według przepisu na opakowaniu ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***

*** Mięso obsypujemy przyprawą, mieszamy ***

*** Filety smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano ***

*** W naczyniu żaroodpornym wykładamy ugotowany makaron i podsmażone mięso ***

*** Dodajemy drobno posiekaną cebulę ***

*** I pokrojoną w kostkę paprykę ***

*** Dodajemy połowę startego sera ***

*** Wszystko delikatnie mieszamy ***

*** W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i papryką ***

*** Zapiekankę polewamy równomiernie sosem, nie mieszamy ***

*** Na wierzchu wykładamy pozostały starty ser ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Podajemy na gorąco ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE