Jagodowa Leokadia – sernik na każdą porę roku!

Dziś kolejny przepis przygotowany przez moją mamę – ciasto to zagościło już u nas w domu kilka razy i za każdym razem ( naprawdę każdym! ) robi furorę.

Połączenie delikatnego spodu z kilkoma serowymi warstwami z dodatkiem borówek tworzy naprawdę super kompozycję.

To taki można powiedzieć sernik na zimno – zdecydowanie w najlepszej wersji.

Ciasto jest przepyszne i bez pieczenia – bardzo szybkie dzięki temu.

Nazwałam je Jagodowa Leokadia.

Jest to propozycja na każdą poprę roku – absolutnie nie tylko na borówkowy sezon.

Koniecznie spróbujcie i Wy!

Polecam!

Ps. po więcej słodkich przepisów nie tylko na serniki zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajko – 4 szt

* sól – szczypta

* cukier – 0,5 szkl

* mąka – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

ŻELATYNA:

* mleko – 3/4 szkl

* żelatyna – 50 g

DODATKOWE:

* jagody – 300 g

MASA SEROWA:

* twaróg sernikowy – 1 kg

* mascarpone – 500 g

* cukier puder – 200 g

GALARETKA:

* galaretka cytrynowa – 1 op

* woda – 400 ml

* dżem brzoskwiniowy – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

Do miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Dodajemy do ubitych jajek, mieszamy.

Wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26×20 cm, rozsmarowujemy.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Z upieczonego i wystudzonego ciasta zdrapujemy skórkę.

Przekrawamy na pół.

ŻELATYNA:

Do zagotowanego mleka dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści.

Odstawiamy na czas przygotowanie kolejnych składników.

Jagody blendujemy ( jeśli używamy mrożonych musimy rozmrozić przed zblendowaniem ).

MASA SEROWA:

Do miski dodajemy ser, serek mascarpone, cukier puder, miksujemy do połączenia się.

Dodajemy ciepłą żelatynę z mlekiem i miksujemy chwilę do połączenia się.

Dzielimy na 3 równe części.

Do pierwszej części dodajemy 3 łyżki jagód.

Do drugiej części dodajemy pozostałe jagody.

Dokładnie mieszamy.

Na pierwszą część przekrojonego ciasta wykładamy lekko stężałą masę z większą ilością jagód.

Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.

Wykładamy lekko stężała masę z mniejszą ilością jagód i rozsmarowujemy.

Następnie wykładamy lekko stężałą jasną część masy, delikatnie rozsmarowujemy i odstawiamy do stężenia.

GALARETKA:

Galaretkę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy.

Do wystudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wylewamy na stężałą masę serową, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Zerknijcie po więcej jagodowych wypieków na blogu – KLIK!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress