Dziś kolejny przepis przygotowany przez moją mamę – ciasto to zagościło już u nas w domu kilka razy i za każdym razem ( naprawdę każdym! ) robi furorę.
Połączenie delikatnego spodu z kilkoma serowymi warstwami z dodatkiem borówek tworzy naprawdę super kompozycję.
To taki można powiedzieć sernik na zimno – zdecydowanie w najlepszej wersji.
Ciasto jest przepyszne i bez pieczenia – bardzo szybkie dzięki temu.
Nazwałam je Jagodowa Leokadia.
Jest to propozycja na każdą poprę roku – absolutnie nie tylko na borówkowy sezon.
Koniecznie spróbujcie i Wy!
Polecam!
Ps. po więcej słodkich przepisów nie tylko na serniki zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* jajko – 4 szt
* sól – szczypta
* cukier – 0,5 szkl
* mąka – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
ŻELATYNA:
* mleko – 3/4 szkl
* żelatyna – 50 g
DODATKOWE:
* jagody – 300 g
MASA SEROWA:
* twaróg sernikowy – 1 kg
* mascarpone – 500 g
* cukier puder – 200 g
GALARETKA:
* galaretka cytrynowa – 1 op
* woda – 400 ml
* dżem brzoskwiniowy – 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.
Do miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek, mieszamy.
Wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26×20 cm, rozsmarowujemy.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Z upieczonego i wystudzonego ciasta zdrapujemy skórkę.
Przekrawamy na pół.
ŻELATYNA:
Do zagotowanego mleka dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści.
Odstawiamy na czas przygotowanie kolejnych składników.
Jagody blendujemy ( jeśli używamy mrożonych musimy rozmrozić przed zblendowaniem ).
MASA SEROWA:
Do miski dodajemy ser, serek mascarpone, cukier puder, miksujemy do połączenia się.
Dodajemy ciepłą żelatynę z mlekiem i miksujemy chwilę do połączenia się.
Dzielimy na 3 równe części.
Do pierwszej części dodajemy 3 łyżki jagód.
Do drugiej części dodajemy pozostałe jagody.
Dokładnie mieszamy.
Na pierwszą część przekrojonego ciasta wykładamy lekko stężałą masę z większą ilością jagód.
Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.
Wykładamy lekko stężała masę z mniejszą ilością jagód i rozsmarowujemy.
Następnie wykładamy lekko stężałą jasną część masy, delikatnie rozsmarowujemy i odstawiamy do stężenia.
GALARETKA:
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy.
Do wystudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wylewamy na stężałą masę serową, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Zerknijcie po więcej jagodowych wypieków na blogu – KLIK!!
No Comments