Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią.
Dzisiaj przepis na szybki obiad. Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią. Makaron z pysznym, kremowym sosem. Przygotowanie tego obiadu zajmie Wam max 30 minut.
Makaron tagliatelle z indykiem i cukinią
Porcje 4
Składniki
- 400 g udźca z indyka
- 1 średnia lub 2 małe cukinie
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle lub dowolny ulubiony makaron
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki papryki czerwonej łagodnej lub ostrej (wg uznania)
- 0,5 łyżeczki kurkumy może być mniej lub wcale jeśli nie lubicie
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Chwilę smażymy uważając żeby się nie przypalił bo stanie się gorzki. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i smażymy na rumiano.
- Następnie dodajemy przyprawy, śmietankę i mascarpone. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 5 minut, następnie dodajemy umytą i pokrojoną cukinię (w talarki lub większą kostkę).
- W tym czasie gotujemy makaron al dente.
- Przed odcedzeniem makaronu dolewamy do sosu około 100 ml wody z gotowania makaronu (jeśli sos jest gęsty) w innym przypadku można pominąć ten krok. Dodajemy część parmezanu.
- Odcedzamy makaron, wykładamy na talerze i polewamy sosem. Całość posypujemy parmezanem.