Jak namoczyć groch to pytanie, które czasem dostaję od czytelników a już szczególnie w okresie przedświątecznym. Zapewne dlatego, że wtedy sporo osób podejmuje wyzwanie przygotowania kapusty z grochem na wigilię. Dostaję też czasem inne pytania dotyczące grochu właśnie i jego obróbki termicznej czy w ogóle konieczności namaczania. Postaram się dzisiaj zebrać tu te pytania i odpowiedzieć. Jeśli mielibyście jeszcze jakieś inne, zadawajcie je w komentarzu a wpis będzie zyskiwał na uzupełnieniu.

 

 

Jak namoczyć groch?

Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy go tak na kilka godzin, wymieniamy w trakcie 1-3 razy wodę. Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy 1-2 razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny.

 

 

Ile czasu moczymy groch?

Kilka godzin. Powiedziałabym, że ok 2-3 godzin. Ja lubię wieczorem go zalać i zostawić na noc.

 

Czy groch w polówkach trzeba moczyć przed gotowaniem?

Groch suchy połówki można wcześniej moczyć, ale nie trzeba. Niemoczony groch to wstępna oszczędność czasu, ale potem gotuje się dłużej.

 

Po co moczyć groch?

By potem gotował się krócej.

By stał się bardziej lekkostrawny a mniej wzdymający (w tym celu 2-3 razy wymieniamy wodę w której moczy się groch).

 

Jak szybciej ugotować groch bez namaczania?

W szybkowarze oczywiście!

 

Czy groch gotujemy w osolonej wodzie?

Tak, zdecydowanie tak.