Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi

Ziemniaki zapiekane z grzybami, cebulą i kiełbasą. Całość przełożona śmietaną i posypana żółtym serem.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 3 średnie cebule
  • ok. 500 g grzybów leśnych (użyłam podgrzybków)
  • 400 g śmietany 18%
  • 250 g łagodnego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia.

Cebulę i grzyby (mogą być mrożone) pokroić w dość grubą kostkę.

Cebulę podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, a następnie dodać grzyby i całość przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.

Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Przesmażoną kiełbasę wymieszać w misce z cebulą i grzybami.

Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku).

W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, grzyby z cebulą i kiełbasą.

Ułożyć tak dwie warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków i pokrojony w grubsze plastry ser.

Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C  przez około 25 minut. Następnie podpiec od góry (grzałka górna) przez ok. 5 minut w temp. 200°C.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.