Dzisiaj przepis na pyszne i wyjątkowo szybkie bułki bez wyrastania. Zrobisz je tylko z kilku składników, które na pewno masz w domu. Rodzina Ci za nie podziękuje.
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 7 g drożdży suchych
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko do posmarowania
- mak lub ziarna sezamu
Wykonanie:
Miód rozpuścić w wodzie.
W dużej misce wymieszać suche składniki i powoli, mieszając dodać wodę z miodem.
Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć ciasto zacząć wyrabiać ręką do momentu zebrania całej mąki.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać na spójne ciasto następne 6 minut.
Wyrobione dobrze ciasto uformować w wałek i podzielić na osiem części (jeśli chcecie aby bułki były większe możecie podzielić je na mniej części).
Każdą z części rozciągnąć na placek i zawijając jego brzegi do środka uformować bułeczkę. Patrz film. W uformowaniu ładnego kształtu pomoże rolowanie ciasta, środkiem dłoni, na stolnicy. Tak jak jest to pokazane na filmie.
Uformowane bułeczki przełożyć na tacę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Tylnią częścią noża zrobić w nich wgłębienia w kształcie krzyża, posmarować roztrzepanym jajkiem, lub woda i posypać ulubionymi ziarnami lub makiem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 15 – 20 minut.
Upieczone bułeczki wystudzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na bułki, być może zainteresują Cię te przepisy:
Leave a Reply