Spaghetti z boczniakami to mój pomysł na szybki obiad w wegetariańskim stylu.

Sos do makaronu nie jest  typowym sosem grzybowym, raczej sosem warzywnym z dodatkiem boczniaków.

Uwielbiam boczniaki, tutaj w tym sosie oczywiście wnoszą składnik, który ma pyszną konsystencję, można powiedzieć, że zbliżoną nawet mięsu np kurczakowi.

Polecam!

 

 

PRZEPIS SPAGHETTI Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

500g spaghetti

1 cebula

50 ml oliwy

250g boczniaków

1 średnia cukinią

1 duży pomidor

1 ząbek czosnku

100ml śmietany np 18%

sól

pieprz

listki świeżej bazylii

 

 

Jak zrobić spaghetti z boczniakami:

Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją z opakowania.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie.

W tym czasie boczniaki myjemy i dodajemy na patelnię, mieszamy.

Myjemy cukinię i pomidora, kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię.

Dodajemy też sól, pieprze i przeciśnięty ząbek czosnku.

Dusimy wszystko pod przykrywką 5 min.

Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dodajemy listki bazylii, mieszamy, doprawiamy do smaku.