Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto cynamonowe z jabłkami

 Jesień za oknem. Szaruga. Jednym z moich sposobów na taką pogodę jest przygotowanie pysznego domowego ciasta, które nie zajmuje dużo czasu. Moja propozycja to cynamonowe ciasto z jabłkami. Jest dosyć szybkie w przygotowaniu, mamy bowiem doczynienia z ciastem ucieranym. Dodatkowo w cieście znajdziemy jabłka. Wypiek pachnie aromatycznie cynamonem. Ciasto doskonale smakuje z kubkiem herbaty. Można powiedzieć, że jest to szybki ucieraniec. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

150 g cukru

100 g margaryny

10 g proszku do pieczenia

10 g cynamonu

3 jajka

2 średnie jabłka

Jajka ucieramy z cukrem na puch. Margarynę rozpuszczamy, następnie studzimy. Wolnym strumieniem dodajemy do ubitych jajek wystudzoną margarynę. Ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz cynamon. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na kwadraty. Obsypujemy lekko mąką jabłka i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. studzimy. Dowolnie dekorujemy.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj