Szukaj na tym blogu

wtorek, 17 października 2023

Zupa z brukselką

Jesień to czas ciepłych posiłków, a zup, szczególnie u mnie, obowiązkowo! 🫕😊 Dzień bez zupy, w takie zimne, wietrzne dni, uważam za stracony 😀 Nic tak dobrze nie rozgrzewa organizmu 😊 Polska kuchnia słynie z pysznych zup, a więc gotujmy je na zdrowie !😊 Dziś brukselkowa, pachnąca świeżym tymiankiem, doprawiona na pikantnie pieprzem i papryką. Polecam 🙂

 

Składniki:

-kawałek marchewki (u mnie 50 g )

-kawałek pietruszki (ok. 90 g )

-średniej wielkości cebula

-pół strąka papryki czerwonej   

-3 średniej wielkości  ziemniaki

-1/2 kg brukselki

-jogurt naturalny 300 g

-1 łyżka mąki pszennej

-łyżka oleju 

-łyżka masła 

- spora gałązka świeżego tymianku

-sól, pieprz

-papryka słodka i ostra w proszku


 

 Brukselkę zalać w garnku zimną wodą z odrobiną soli, cukru i odrobinie soku z cytryny, gotować bez przykrycia 2-3 minuty, odcedzić.

Cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę.

W  garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kolejno, chwilę podsmażając: paprykę, marchewkę z pietruszką i na końcu ziemniaki. Dodać masło, podsmażać chwilę wszystko razem i zalać gorącą wodą - 1,5 l. Gotować wszystko 20 minut, dodać brukselkę i gotować jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.

Jogurt ( o pokojowej temperaturze )  wymieszać za pomocą rózgi z mąką, zahartować gorącym wywarem  i doprawić zupę. Dodać gałązkę tymianku, doprawić solą pieprzem i paprykami do smaku.

Zagotować chwilę zupę, mieszając od czasu do czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz