Szarlotka z jogurtową bezą i kokosem

Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama podczas mojej obecności w szpitalu.

Delikatny spód pokryty dużą ilością soczystych jabłek i jogurtową bezą z kokosem jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.

Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!

Spróbujcie i Wy!

Polecam! Ps. po więcej słodkich przepisów zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ!

SKŁADNIKI:

* jabłka – 1,5 kg

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* cukier – 30 g

* cukier puder – 150 g

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* kwaśna śmietana – 3 łyżki

* jogurt grecki – 400 g

* budy śmietankowy – 70 g

* mąka ziemniaczana – 3 łyżki

* olej – 125 ml

* sok z cytryny

* kokos

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

JABŁKA:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.

Prażymy na suchej patelni z 2 łyżkami cukru i sokiem z polowy cytryny.

Nie mają się rozpaść!

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, studzimy.

CIASTO:

Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy 3 żółtka i ewentualnie odrobinę wanilii ( nie jest konieczna ).

Dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany oraz olej, dokładnie mieszamy.

Po wymieszaniu rozdrabniamy palcami.

Wysypujemy na blachę z z papierem do pieczenia, lekko ugniatamy, odstawiamy do lodówki.

BEZA JOGURTOWA:

Do misy wlewamy 4 białka ( 3, które zostały z ciasta i 1 dodatkowe ), solimy.

Ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy 150 g cukru pudru.

Do ubitej piany dodajemy budyń śmietankowy, mieszamy bardzo krótko.

W 2 partiach wlewamy jogurt grecki, dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na półkruchy spód wyciągamy przestudzone jabłka, wygładzamy.

Dodajemy jogurtową bezę, posypujemy obficie kokosem.

Pieczemy ok. 45-50 minut w 175C góra/dół.

Smacznego!

Zobaczcie też inne szarlotki na blogu – LINK DO SZARLOTEK

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress