Podudzia indyka pieczone na obiad

3 min read
Podudzia indyka pieczone na obiad

Podudzia indyka pieczone w piekarniku, to świetny pomysł na rozpadające się w ustach drugie danie oraz wkład na rosół. Sprawdź jak upiec podudzia indyka, aby były soczyste. Podpowiem także, czym przyprawić potrawę.

Najczęściej najsmaczniejsze potrawy są najprostsze w przygotowaniu. W kilka minut wystarczy wykroić kość z podudzia indyka, a mięso przyprawić. Kości z indyka nie wyrzucam, gdyż doskonale nadaje się do wykorzystania, podczas gotowania rosołu. Za jednym zamachem mam kompletny i szybki obiad.

Potrawę wykonasz w: kilka minut.
Czas marynowania: 6 godzin, a najlepiej całą noc
Czas pieczenia: 90 minut.

Kaloryczność 145 kcal w 100 g.
Dieta bezglutenowa.

Składniki

  • 2 podudzia indyka (około 2 kg wraz z kośćmi, a samego mięsa około 1300 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka ulubionych przypraw (np oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia)
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka soli

Sposób wykonania podudzi indyka, pieczonych w piekarniku

Do zrobienia potrawy potrzebne nam będą: naczynie żaroodporne (brytfanka lub rękaw piekarniczy), sznurek jutowy do związania mięsa oraz ostry nóż.

1 – wykrawam mięso z kości

Podudzia indyka to mniej szlachetna część, niż np udziec. Nie mniej jednak mają świetny smak. Podudzia indyka myję i osuszam. Następnie nacinam w miejscu gdzie łączą się mięśnie przy samej kości głównej. Obkrawam dookoła kość i otrzymuję filet mięsa ze skórą z licznymi, cienkimi kośćmi. Gdyby nie te łykowate i małe kości, pieczone podudzia byłby też dobre na kanapki. Łykowatych kości nie usuwam, gdyż doskonale odchodzą od mięsa po upieczeniu. Dużą kość podudzia wykorzystuję jako wkład mięsny do wywaru na rosół.

2 – marynuję podudzia

Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżę.

Filety podudzia od strony mięsa oprószam przyprawami i wcieram posiekany czosnek. Skóry nie przyprawiam, posypuję jedynie szczyptą soli.

zamarynowane podudzia indyka przed upieczeniem

Filet zwijam, aby skóra była na zewnątrz. Za pomocą sznurka jutowego związuję mięso, aby nabrało kulistego kształtu. Do naczynia żaroodpornego wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam przyprawione mięso i nakrywam przykrywką. Odstawiam do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Naczynie żaroodporne z mięsem wyjmuję z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby się zagrzało do temperatury pokojowej.

3 – piekę podudzia indyka w piekarniku

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.

Naczynie żaroodporne umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra i dół pod przykryciem przez około 90 minut. Dzięki temu, że piekę pod przykryciem, podudzia są soczyste. Podaję na stół zaraz po upieczeniu np z ziemniakami. Pieczony udziec z indyka dobry jest na ciepło oraz na zimno.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *