Pieczony udziec z indyka.

Bardzo prosty przepis na tani obiad dla rodziny. Udziec z indyka, w odróżnieniu do piersi z indyka, jest bardziej soczystym i bogatszym w smaku mięsem. Dodatkowo jest sporo tańszy. Przygotowanie tego dania nie wymaga wielu składników i przygotowuje się je szybko. Danie jest na tyle efektowne, ze z powodzeniem idealne będzie na niedzielny.

Marynata:

  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju

Indyk:

  • Noga z indyka około 1600 g
  • 1 cytryna
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek rozmarynu

W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, starty czosnek, sok z cytryny i olej.

Umyte udo z indyka naciąć lekko w kilku miejscach i dobrze nasmarować przygotowaną marynatą.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry cebuli i cytryny oraz gałązki rozmarynu.

Następnie do naczynia przełożyć zamarynowane mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Kiedy mięso dobrze się zamarynuje, wyjąć je z lodówki i zostawić na blacie kuchennym na około 30 minut.

Mięso piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C. Po 30 minutach pieczenia, mięso obrócić na druga stronę i piec następne 40 minut. Upieczone mięso powinno mieć w środku temperature 75 st. C.

Mięso po wyjęciu z piekarnika, trzymać w naczyniu pod przykryciem następne 20 minut.

Podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij