Ciasto krówka z orzechami


Ciasto krówka z orzechami

Kruche miodowe blaty przełożone masą krówkową oraz kremem grysikowym i dopełnione wyśmienitą warstwą orzechową. Coś pysznego!

Troszkę zmodyfikowany przepis, którego oryginalna wersja pochodzi ze strony malacukierenka.pl

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

200g zimnego masła (lub margaryny)

2 jajka

2 łyżki mleka

150g miodu

100g cukru

  • Masa orzechowa:

350g orzechów włoskich

50 g masła (lub margaryny)

4 łyżki miodu

3 łyżki cukru

  • Krem grysikowy:

2 szklanki mleka

8 łyżek kaszki manny

3 łyżki cukru

200g masła

  • Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

ok 5 łyżek powideł śliwkowych

 

 

*** Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie Przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***

*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Najlepiej zważyć ciasto i wtedy równo podzielić ***

*** Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 25 x 35 cm). Na dnie blaszki wykładamy równomiernie pierwsze ciasto. Ja pokroiłam ciasto na cieniutkie plastry, wyłożyłam w blaszce i wyrównałam dociskając palcami ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez ok 10-12 minut – do zrumienienia. Drugie ciasto pieczemy dokładnie tak samo jak pierwsze ***

*** Trzeci kawałek ciasta również rozmieszczamy równomiernie na blaszce i wykładamy na nim wcześniej przygotowaną masę orzechową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy tym razem dłużej bo ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem. mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą ***

*** Składamy ciasto: Pierwszy placek układamy w blaszce i smarujemy powidłami ***

*** Na powidła wykładamy krem z kaszki ***

*** Całość przykrywamy kolejnym ciastem ***

*** Na drugim cieście rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową ***

*** Na wierzchu układamy ciasto z masą orzechową ***

*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE