Jabłecznik na biszkopcie to niezaprzeczalna klasyka w świecie deserów. Jeżeli jednak brakuje czasu, by przygotować tradycyjny jabłecznik, ten ekspresowy przepis staje się naszym sprzymierzeńcem. Domowy mus z jabłek, delikatny biszkopt, a wszystko uzupełnione lekkim kremem śmietankowym – oto połączenie, które skradnie serca każdego łasucha. Przygotowanie tego wyjątkowego deseru zajmuje tylko chwilę, a efekt robi wrażenie.
Składniki na biszkopt o wymiarach 35×35:
- 8 jajek
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki tortowej typ 450
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę smarujemy od dołu (samo dno) masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Odstawiamy w foremce do wystygnięcia. Po wystudzeniu odkrawamy wierzch biszkoptu i wyrównujemy go.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg domowego musu jabłkowego
- 3 galaretki cytrynowe
W czasie kiedy biszkopt się studzi, przygotowujemy masę jabłkową. Jest to naprawdę ekspresowe ciasto jeżeli mamy wcześniej przygotowany mus jabłkowy.
Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, a następnie dodajemy do jabłek. Dzięki temu, masa zacznie nam dużo szybciej tężeć – jeżeli po połączeniu jest w temperaturze pokojowej, możemy wstawić do lodówki do momentu aż zacznie tężęć. (Mus jabłkowy możemy trzymać w lodówce, dzięki czemu masa po dodaniu galaretki zacznie tężeć bardzo szybko) Po około 30-60 minutach (musimy sami kontrolować) wylewamy masę na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki.
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 10 g żelatyny
- 50 ml przegotowanej wody
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Żelatynę zalewamy 50 ml przegotowanej wody i odstawiamy na 10 minut, by napęczniała. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej i wlewamy do ubitej śmietanki. Podczas wlewania żelatyny, musimy energicznie mieszać kremówkę, żeby nie porobiły się grudki. Tak przygotowany krem wylewamy na stężałą masę jabłkową. Czekoladę ścieramy na tarce i wkładamy ciasto do lodówki. Smacznego! 🙂