poniedziałek, 9 października 2023

Kokardki burakowe z boczniakami i szpinakiem

Tam gdzie szpinak i buraki to ja pierwsza stoję.
Zakupiłam przepiękny makaron - kokardki z burakami, szkoda tylko że po ugotowaniu już taki piękny kolor nie, jest ale co tam.
Możecie użyć zwykłych kokardek, też będzie ok, lub samemu pokusić się o zrobienie makaronu buraczkowego.
Szpinak i boczniaki to był znakomity dodatek do tego zjawiskowego makaronu.
No to zaczynamy przyrządzać ten pyszny obiad.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Kokardki burakowe z boczniakami i szpinakiem składniki:
  • 200 g makaronu farfalle alla barbabietola rossa
  • 80 g świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Do posypania:
  • starty Parmegiano Regiano
Kokardki burakowe z boczniakami i szpinakiem przygotowanie:
  • Najpierw ugotowałam makaron w osolonej wodzie z 2 łyżkami octu.
  • Gotowałam aż kokardki były al'dente.
  • Szpinak umyłam, osuszyłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam szpinak, smażyłam aż zwiędł, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłam jeszcze minutę.
  • Posoliłam do smaku, zsunęłam z patelni na talerz.
  • Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek.
  • Na patelnię dodałam masło i wrzuciłam boczniaki, nie za dużo na raz bo zwiędną a nie podsmażą się.
  • Jak boczniaki zmniejszyły swoją objętość dodałam resztę i bez mieszania smażyłam aż stały się złociste, wlałam sos sojowy, smażyłam 30 sekund.
  • Makaron nałożyłam na talerze, na niego szpinak i podsmażone boczniaki.
  • Obficie posypałam startym serem.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger