Gulasz z indyka z cukinią

5 min read
gulasz z indyka z cukinią

Najlepszy gulasz z indyka z cukinią, który wykonasz w 1 garnku. Jest smaczny, syty i kolorowy. To dietetyczny pomysł na obiad z chudym mięskiem i dużą ilością warzyw.

Mój gulasz z indyka to uniwersalna potrawa, którą możesz zrobić z ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam: cukinię, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Potrawę możesz urozmaicić o takie warzywa jak: pieczarki, paprykę, kiszoną kapustę, pomidory, pietruszkę, pora, groszek i paprykę konserwową. Jestem pewna, że świetnie będą pasowały także kawałki ananasa lub pomarańczy. Zobacz jak w prosty sposób w 5 krokach zrobić wyśmienity gulasz na obiad. Polecam również mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym oraz gulasz wieprzowy z pieczarkami.

Gulasz z indyka z cukinią – składniki

Moja szklanka to pojemność 250 ml

  • 700 g piersi lub udźca indyka
  • 500 g cukinii (1 nieduża)
  • 400 g marchewki (2 – 3 średnie)
  • 150 g cebuli (1 średnia)
  • 100 g korzenia selera (1 mały lub pół średniego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 750 ml wody (3 szklanki)
  • 4 łyżki tłuszczu do podsmażenia (oliwa z oliwek, olej roślinny lub smalec)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego do marynowania mięsa
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka ulubionych przypraw (np oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
gulasz z indyka i cukinią w tle listki bazylii

Sposób wykonania gulaszu z indyka z cukinią

Gulasz wykonuję w 1 większym garnku z grubym dnem (u mnie 5 litrowy), na którym podsmażam mięso oraz cebulkę i całość gotuję. Jeśli nie masz dobrego garnka, to podsmaż mięso oddzielnie na patelni. Do zrobienia potrawy przygotuj też tarkę do warzyw, 2 miski oraz ostry nóż i deskę do krojenia.

Wskazówka. Do gulaszu możesz też dodać: pieczarki, pomidory, paprykę, groszek lub kukurydzę konserwową. Otrzymasz wówczas wyśmienity gulasz z indyka z warzywami.

1 – marynuję mięso indyka

Do mojego gulaszu wykorzystałam połowę piersi indyka. Możesz też użyć udźca indyka. Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Możesz pokroić w kostkę 2 cm. Ja lubię większe kawałki delikatnego mięsa, więc kroję w kostkę o wymiarach od 2 do 4 cm.

Kawałki mięsa wrzucam do miski i oprószam łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz łyżką ulubionych przypraw (u mnie bazylia). Dodatkowo mięso polewam 1 łyżką oliwy z oliwek (możesz użyć oleju roślinnego). Wszystko dokładnie mieszam ręką, aby przyprawy równomiernie obtoczyły mięso. Miskę z przyprawionym mięsem wkładam do lodówki na całą noc, aby smaki się przegryzły. Wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem. Jeśli nie masz tyle czasu, to pozostaw mięso w misce tylko na czas obierania i krojenia warzyw.

2 – obieram i kroję warzywa oprócz cukinii

Marchewkę obieram ze skórki. Połowę kroję w plasterki lub półplasterki. Pozostałą część ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw i wrzucam do miski.

Korzeń selera obieram ze skórki, ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw i wrzucam do miski z marchewką.

Cebulę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.

Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżę końcówką noża.

3 – podsmażam mięso i cebulkę z czosnkiem

W garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz (u mnie oliwa z oliwek). Wrzucam przyprawione kawałki mięsa indyka i podsmażam przez około 4 minuty na dość dużym ogniu z każdej strony, aż się zarumieni i zamknie pory. Dzięki temu mięso zachowa soczystość. Jeśli całe mięso nie mieści się podczas smażenia, to podsmaż je na 2 tury. W moim 5 litrowym garnku zmieściło się na styk 🙂

Podsmażone mięso przekładam do miski, w której się marynowało. Na pozostałym tłuszczu przez około 3 – 4 minuty podsmażam cebulkę, aż się zeszkli. Wszystko co jakiś czas mieszam, aby się nie przypaliło. Na 30 sekund przed końcem szklenia cebuli, wrzucam czosnek i wszystko mieszam.

4 – gotuję gulasz z indyka

kawałki indyka z marchewką w sosie własnym

Do garnka z podszkoloną cebulką i czosnkiem wrzucam podsmażone wcześniej mięso indyka. Wlewam stopniowo wodę tak, aby przykryła mięso. U mnie wyszło 750 ml, być może w innym garnku będzie to mniejsza ilość. Następnie wsypuję pokrojoną marchewkę oraz starty seler i marchew. Dzięki temu, że część warzyw jest starowana, gulasz wychodzi gęsty i apetyczny. To doskonała metoda, aby przemycić dla dzieci jak największą ilość warzyw w obiedzie :-). Możesz też starować całą marchew.

dodaję starowaną marchew i selera

Wszystko zagotowuję na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszam ogień i gotuję bez przykrycia przez około 25 – 30 minut. W tym czasie obieram i kroję cukinię.

5 – dodaję cukinię

Cukinię myję i osuszam. Cukinię możesz obrać ze skórki. Nie ma potrzeby obierać młodej cukinii. Ja dzielę cukinię na pół. Grubszą część obieram z twardszej skórki, chudszą część pozostawiam z miększą skórką. Połówki cukinii przekrawam na ćwiartki i kroję w około 2 cm kostkę.

dodaję cukinię do gulaszu z indyka

Gdy marchew i mięso lekko zmiękną, wrzucam pokrojoną cukinię, wsypuję słodką paprykę mieloną i wszystko mieszam ze sobą. Cały czas gotuję bez przykrycia na nie dużym ogniu jeszcze przez około 10 – 15 minut i co jakiś cas mieszam. W połowie gotowania cukinii, wrzucam koncentrat pomidorowy i wszystko mieszam. Pod koniec gotowania sprawdzam, czy mięso i cukinia są miękkie i zdejmuję z ognia. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Podany przeze mnie czas gotowania jest orientacyjny. Zależy przede wszystkim od jakości oraz wielkości w jaką pokroisz mięso, a także od dojrzałości warzyw.

gulasz z indyka z cukinią na obiad

Gulasz podaję z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ozdabiam listkami bazylii. Świetnie smakuje także z: ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *