Sernik bez sera ze śliwkami

Dziś mam dla Was przepis na ciasto a’la sernik zrobione przez mamę, 

( zapraszam do obserwowania mojego Instagrama – tam pojawiają się wcześniej przepisy ): https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )!

Połączenie kruchego spodu z pyszną masą śmietanową a’la sernik oraz soczystymi śliwkami i dodatkiem borówek tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!

Gwarantuję!

Każdy sięgnie po dokładkę!

Przepis dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy – zagościł na stałe!

Ps. Taki sernik bez sera można zrobić ze wszystkimi owocami, jakie chcecie – każde sezonowe wspaniale będą się komponować.

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 25×20 )

CIASTO:

* mąka – 3 szkl

* masło – 250 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* żółtka – 5 szt

cukier – 5 szt

MASA: 

* białka – 5 szt

* sól – 1 szczypta

* cukier – 1 szkl

* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op

* śmietana kwaśna 18% – 660 g

* bułka tarta – 2 łyżki

* śliwki – 1 kg

* borówki – 250 g

DODATKOWO:

* budyń śmietankowy do posypania śliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski wkładamy mąkę i zimne masło ( starte na tarce ),mieszamy.

Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier, dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto.

Odkrawamy 1/3 zagniecionego ciasta i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.

Większy kawałek ciasta skubiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×20 cm ( lub podobnych ).

Ciasto dociskamy rozkładając na całą blachę.

Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

MASA:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Dodajemy 2 budynie śmietankowe ( bez cukru ) i miksujemy chwilę do połączenia się.

Dodajemy śmietany 18%, mieszamy.

Upieczone ciasto posypujemy bułką tartą.

Śliwki przekrawamy na pół i układamy skórką do dołu.

Posypujemy budyniem śmietankowym.

Wylewamy masę, rozsmarowujemy.

Posypujemy borówkami.

Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach ( do złotego koloru ).

Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ps. zobaczcie też inne ciasta ze śliwkami na blogu.

TUTAJ!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress