Menu Zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania, oprócz filetu z piersi kurczaka i ziemniaków, wykorzystałam również czerwoną cebulę, paprykę, marchew i kawałek pora (można użyć innych warzyw w zależności, od tego co mamy w domu). Wszystkie składniki przed ułożeniem zapiekanki w naczyniu żaroodpornym są wcześniej ugotowane (ziemniaki) i podsmażone (mięso oraz pozostałe warzywa). W związku z powyższym, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem nie wymaga długiego pieczenia w piekarniku. Większość tego typu dań zapieka się pod sosem beszamelowym, natomiast zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem została polana sosem jajeczno-śmietanowym z dodatkiem tartego, żółtego sera. Dlatego po upieczeniu można ją ładnie kroić i się nie rozpada.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem:

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 i 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchew
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g żółtego sera
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę lub paski. Włożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 10-15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki powinny być półtwarde). Garnek zdjąć z ognia, odcedzić, ziemniaki pozostawić do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki pokroić w niegrube talarki.
  3. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Marchew umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Por opłukać, pokroić w półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Mięso zdjąć z patelni. Ponownie wlać łyżkę lub dwie oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię przełożyć marchew, pora, paprykę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa wymieszać, smażyć około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Patelnię zdjąć z ognia.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem rzepakowym. Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków. Następnie dodać podsmażone mięso i warzywa. Wyrównać. Posypać połową startego żółtego sera. Całość przykryć pozostałymi ziemniakami.
  6. Jajka wbić do kubka, rozbełtać, dodać śmietankę, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Dodać pozostały żółty ser. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem śmietanowo-jajecznym zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i mozzarellą.
zapiekanka-ziemniaczana-z-kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *