Ciastka orzechowe z czekoladą i solą | Mienta blog
Uncategorized

Ciastka orzechowe z czekoladą i solą

Czasem mam wrażenie, że ciastka wymyślił ktoś po to, by sprawiać bliskim przyjemność. W naszym domu największą słabość do wypieków z masłem orzechowym ma mój mąż. Te zdecydowanie smakowały mu najlepiej. Dodatek soli dodaje ciekawego i wg mnie, wręcz pożądanego twistu.

ciastka orzechowe z czekolada i sola 2 - Ciastka orzechowe z czekoladą i solą

  • 100 g mąki pszennej
  • 130 g naturalnego masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • sól gruboziarnista

ciastka orzechowe z czekolada i sola 5 - Ciastka orzechowe z czekoladą i solą

Składniki na ciastka miksujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą widelca robimy na ciasteczkach wzorek i pieczemy je 15-16 minut w 160 stopniach.

Studzimy na kratce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej połówki ciastek. Posypujemy odrobiną soli.

Smacznego :)

ciastka orzechowe z czekolada i sola 4 - Ciastka orzechowe z czekoladą i solą

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj