Zupa krem ogórkowo koperkowy

właściwie to krem z ogórków świeżych z koperkiem i śmietanką.

Słuchajcie ta zupa jest genialna w smaku!

Uwielbiam ją!

Do tej zupy można wykorzystać i ogórki gruntowe i ogórki szklarniowe długie, można wykorzystać też ogórki które trochę przeleżały i zachodzi prawdopodobieństwo, że będą już lekko kwaśne, albo takie które przerosły już ziarnkami (wtedy gniazda nasienne należy odrzucić), także to wspaniała zupa w stylu zero waste.

 

 

PRZEPIS ZUPA KREM OGÓRKOWA KOPERKOWA

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5kg ogórków świeżych
  • 5 szt ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały pęczek koperku
  • 150 ml śmietanki 30%

Jak zrobić zupę krem ogórkową:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, ogórki.

Zalewamy wodą – tyle by przykryła warzywa.

Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy aż warzywa będą miękkie – ok 20 min.

Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy.

Dodajemy posiekany koperek i śmietankę.

Zupę miksujemy na krem.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.