Koperty naleśnikowe z kurczakiem


Koperty naleśnikowe z kurczakiem

Chyba najprostsze na świecie. Do wykonania tego dania wykorzystujemy mięso, które pozostało nam z obiadu, może to być filet pieczony, gotowany albo smażony lub tak jak w moim przypadku kotleciki z kurczaka. Dodajemy tylko dwa ogólnodostępne składniki i już mamy pyszny farsz do naleśników. Zawijamy, zapiekamy i gotowe. Takie danie możemy podać na obiad lub kolację.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

filet z kurczaka- gotowany, smażony albo pieczony (u mnie kotleciki z piersi w cieście serowym)

pół szklanki kukurydzy konserwowej

ok 20 dkg żółtego sera

  • Dodatkowo:

ketchup pikantny

domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Mięso z kurczaka kroimy na plasterki ***

*** Na każdym naleśniku układamy kilka plasterków kurczaka i po około 2 łyżki kukurydzy ***

*** Na wierzch nakładamy po około 2 plastry sera żółtego ***

*** Naleśniki zwijamy w koperty (boki do środka, a następnie górę i dół) i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Naleśniki polewamy delikatnie ketchupem i obsypujemy startym serem żółtym ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE