Menu Zamknij

Zapiekanka ziemniaczana Gyros

Zapiekanka ziemniaczana Gyros to nieco zmieniona wersja tego dania z makaronem. Składniki do jej przygotowania są takie same, tylko zamiast makaronu dajemy ziemniaki, które należy wcześniej ugotować na półtwardo. Do zrobienia tej zapiekanki możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Zapiekanka ziemniaczana Gyros jest łatwa w przygotowaniu, chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonna. Jest to danie, które smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego warto przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni. Smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana Gyros to również dobry pomysł na ciepłą kolację.

Zapiekanka ziemniaczana gyros

Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną gyros:

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
Zapiekanka ziemniaczana gyros

Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej gyros:

  1. Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać 1/4 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować ziemniaki na półtwardo. Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę, ziemniaki pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Mięso umyć, usunąć zbędne błonki, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki, posypać przyprawą do gyrosa (1/2 łyżeczki), wymieszać, miseczkę przykryć i odstawić na 15 minut.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Składniki sosu (majonez i ketchup pikantny) przełożyć do miseczki i wymieszać do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso, podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Patelnię zdjąć z ognia.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki i połowę ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Posypać 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa i posmarować 1/2 wcześniej przygotowanego sosu. Następnie rozłożyć podsmażone mięso, posypać pokrojonymi warzywami (tj. papryką, cebulą, ogórkami konserwowymi). Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać połową startego sera. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posmarować resztą sosu i posypać pozostałym żółtym serem.
  7. Naczynie wstawić do piekarnika (nie przykrywać) nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 25 minut.
Zapiekanka ziemniaczana gyros
Zapiekanka ziemniaczana gyros
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *