Zapiekanka ziemniaczana Gyros to nieco zmieniona wersja tego dania z makaronem. Składniki do jej przygotowania są takie same, tylko zamiast makaronu dajemy ziemniaki, które należy wcześniej ugotować na półtwardo. Do zrobienia tej zapiekanki możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Zapiekanka ziemniaczana Gyros jest łatwa w przygotowaniu, chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonna. Jest to danie, które smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego warto przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni. Smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana Gyros to również dobry pomysł na ciepłą kolację.
Składniki na Zapiekankę ziemniaczaną gyros:
- 700 g ziemniaków
- 300 g filetu z kurczaka
- 100 g żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 nieduże ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
Przygotowanie Zapiekanki ziemniaczanej gyros:
- Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać 1/4 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować ziemniaki na półtwardo. Garnek zdjąć z ognia, odlać wodę, ziemniaki pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Mięso umyć, usunąć zbędne błonki, pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miseczki, posypać przyprawą do gyrosa (1/2 łyżeczki), wymieszać, miseczkę przykryć i odstawić na 15 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Składniki sosu (majonez i ketchup pikantny) przełożyć do miseczki i wymieszać do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso, podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Patelnię zdjąć z ognia.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki i połowę ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego. Posypać 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa i posmarować 1/2 wcześniej przygotowanego sosu. Następnie rozłożyć podsmażone mięso, posypać pokrojonymi warzywami (tj. papryką, cebulą, ogórkami konserwowymi). Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać połową startego sera. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posmarować resztą sosu i posypać pozostałym żółtym serem.
- Naczynie wstawić do piekarnika (nie przykrywać) nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 25 minut.