Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami

Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami
10/10 - (2 votes)

Co powiecie na takie wykorzystanie śliwek?

Troszeczkę zaskakujące prawda?

Przepis pochodzi z książki Noor Murad i Yotam Ottolenghi „Spiżarnia.

Książkę dostałam na urodziny od mojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE.

I przepis na tą zapiekankę był jednym z nich.

Składniki chyba niewielu zaskoczą, no może trochę te śliwki, a i w przyprawch nic bardzo zaskakującego nie ma. Jest ich w sumie niewiele i nawet jak nie macie ich w domu bez problemu je kupicie w wiekszym sklepie.

Nie ukrywam, że ciekawa jestem jak wam to danie poamakuje, bo moim zdaniem jedt bardzo ciekawe, łatwe w wykoniu i bardzo malownicze. Chyba nawet widać to na zdjęciach.

Ja zmieniłam nieco proporcje i pokroiłam kiełbaski, zamiast piec je w całości, ale podawałam to danie na większej imprezie i tak było łatwiej podzielić i nałożyć sobie tyle ile kto chciał.

Ilości warzyw są podane w przybliżeniu.

  • 1 kg ziemniaków
  • 750 g ( 4 szt ) czerwonej cebuli
  • 2 główki czosnku
  • 500 g kiełbasek ( u mnie śląska z szynki )
  • 750 g śliwek ( u mnie mieszaniec )
  • 120 g oleju
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 90 g syropu z granatu
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki sumaku
  • sól pieprz do smaku

słodkao-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Jeżeli macie umyte ziemniaki które nadają się do pieczenia ze skórką można ich nie obierać

Cebulę obrać i pokroić w ósemki.

Główki czosnku przeciąć na pół jak w książce lub jak u mnie pokroić główkę na mniejsze kawałki.

Do dużego naczynia do zapiekania  włożyć ziemniaki, cebulę i czosnej polać 5 łyżkami oliwy i 100 ml wody. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC z termoobiegiem. Piec 35 minut, w tym czasie warzywa powinny zmięknąc i zacząć się rumienić. U mnie trwało to nieco dłużej.

Śliwki umyć, przepołowić i wypeskować.

Kiełbaski przekroić na pół jak w przepisie lub jak u mnie pokroić w grube plastry.

Do warzyw dodać kiełbaski i rozmaryn, wymieszać. Na końcu ułożyć śliwki.

W misce wymieszać ocet, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, cukier, 1½ łyżki sumaku, ½ łyżeczki soli i pieprz.

Zapiekankę polać równomiernie sosem.

Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec ostatnie 10 minut do ładnego zrumienienia.

Na koniec zmieszać pozostałe 1½ łyżeczki sumaku, łyżkę oliwy i posiekaną natkę pietruszki.

Rozłożyć to na gorącej zapiekance i serwować. Ja pominęłam ten krok, bo w zamieszaniu zapomniałam, ale i tak było pysznie.

słodkao-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here