Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 września 2023

Sos do spaghetti

Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Użyłam naturalnego zagęstnika w postaci jabłka, dodałam aromatycznego, świeżego tymianku i suszonego oregano, które dopełniło  smak. Wyszło  prosto, smacznie i zdrowo, polecam 😊



 

Składniki:

-1 kg bardzo dojrzałych pomidorów

-jedna duża cebula

-3 spore ząbki czosnku 

-100 g dobrej szynki z tłuszczykiem

-100 ml wytrawnego czerwonego wina

- 1 nieduże słodkie jabłko

-100 ml oliwy

-oregano suszone

- spora gałązka tymianku

-sól

-pieprz

-słodka papryka


 

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, gniazda nasienne odrzucić.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.

Szynkę w drobną kostkę.

Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i szynkę, dodać gałązkę tymianku. Podsmażać, od czasu do czasu  zamieszać, do lekkiego zrumienienia składników.


 

Zalać winem wytrawnym, zagotować, dodać pomidory i obrane, starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.

Gotować na małym ogniu do uzyskania zawiesistej konsystencji sosu.

Jeżeli składniki się rozgotują, a sos jest jeszcze rzadki, gotować dalej bez przykrycia, mieszając do odparowania nadmiaru płynów.

Można również połowę sosu zmiksować i wymieszać z pozostałą częścią. Ja tą metodą naturalnie zagęściłam sos.

Pod koniec gotowania dodać łyżkę oregano, łyżeczkę papryki słodkiej, posolić i popieprzyć do smaku.

Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.  




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz