Mamy wrzesień i mamy sezon na świeże figi, które bardzo lubię.  Mam nadzieję, że również je lubicie? A może podzielicie się ze mną co dobrego wy z nich przygotowujecie?

Babeczki, muffinki piekę dość często – pewnie raz na tydzień – są idealne na śniadanie, drugie śniadanie do lunchboxa, jako deser czy kolacja do kakao.

Kiedy nie mamy czasu, w biegu porwana z patery muffinka dodaje nam energii.

 

PRZEPIS NA MUFFINY Z FIGĄ

Składniki na 12 szt:

3 świeże figi

3 figi suszone

2 szkl mąki

1 łyżeczka sody

3/4-1 szkl cukru

3 łyżki kakao ciemnego

aromat migdałowy

2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego i zaparzonego 6 łyżkami wrzątku

1/2 szkl oleju

1 szkl mleka roślinnego lub wody

 

 

Jak zrobić muffiny z figą:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, dodajemy też pokrojone drobno świeże i suszone figi.

Do drugiej miski wlewamy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, siemię lniane, ekstrakt.

Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie.

Wlewamy w foremki.

Pieczemy 30 min w 200 st.

 

 

 

Postaw mi kawę na buycoffee.to