S

środa, 7 stycznia 2015

Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera

Pyszne kakaowo czekoladowe ciasteczka , które najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy w środku znajduje się miękka czekolada






Składniki:
250 g mąki
140 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki ciemnego kakao
tabliczka białej czekolady


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca).
Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


4 komentarze:

  1. uwielbiam czekolade w tych ciastkach to rozpusta :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ta rozpływają się na języku czekolada... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ok ile ciasteczek wystarczaja skladniki przez Ciebie podane? ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)