Kaszka dla dzieci – łatwa do przygotowania, idealna na śniadanie, z dużym potencjałem, bo przecież tyyyyle pyszności można do niej dodać.

Nieśmiertelna, z pokolenia na pokolenie 🙂

Tym razem kaszka z orkiszu – starej odmiany pszenicy. Taką kaszkę i inne orkiszowe produkty, dostaniecie w sklepie internetowym Ogrody Hildegardy

No i figi – trzeba korzystać bo sezon!

 

 

PRZEPIS NA KASZKĘ ORKISZOWĄ Z FIGAMI

Składniki na 2-3 porcje kaszki:

2 szkl mleka

1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)

4 łyżki kaszy orkiszowej

figi świeże

sproszkowane liofilizowane śliwki do oprószenia – opcjonalnie

 

 

Jak zrobić Kaszkę orkiszową z figami:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i kaszę (wsypanie kaszy do zimnego mleka wyklucza zrobienie grudek).

Wszystko zaczynamy podgrzewać, cały czas mieszając. Kaszę zagotowujemy i dajemy jej jeszcze minutę się podgotować (cały czas mieszając).

Kaszę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokrojonymi figami i posypujemy śliwkowym pudrem.

 

 

 

 

 

Wpis zawiera reklamę.