Strona główna Dla dziecka Chmurki bezowe z jabłkiem
Chmurki bezowe z jabłkiem

Chmurki bezowe z jabłkiem

Pomysł na zdrową przekąskę na słodko dla dzieci i dorosłych. Przepis na puszyste beziki z tartym jabłkiem, mięciutkie jak chmurki. Każde dziecko pokocha te chmurki od pierwszego wejrzenia, są przepyszne i nie zawierają zbyt wiele cukru. Jeśli chcesz, możesz przygotować przepis bez dodatku cukru waniliowego, zamiast tego warto dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii. Beziki wychodzą bardzo leciutkie i delikatne. Jako mama 2-letniej córeczki wiem że czasem brakuje pomysłów na zdrowe posiłki dla dziecka, szczególnie takie które zje chętnie. Na moim blogu w zakładce przepisy BLW znajdziesz mnóstwo inspiracji na pełnowartościowe posiłki i zdrowe przekąski dla maluszków. Moje przepisy są proste i przyjemne. Zapoznaj się z poniższymi wskazówkami odnośnie czasu i temperatury pieczenia, żeby przepis się udał. Jeśli szukasz innych zdrowych przekąsek dla dzieci, zapraszam do odwiedzenia przepisu na paluszki serowe z sezamem, batony śliwkowe z płatkami owsianymi lub babeczki owsiane bez cukru.

Puszyste chmurki bezowe z jabłkiem

Puszyste chmurki bezowe z jabłkiem

5.0 z 2 głosy
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

9

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

70

kcal

Puszyste, bezowe chmurki z jabłkiem. Przepis dla dzieci i dorosłych. Coś słodkiego dla dzieci. Miękkie beziki z tartym jabłkiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 białka jaj L

  • kilka kropli soku z cytryny

  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego*

  • 1 jabłko średniej wielkości


Sposób przygotowania:

  • Białka jajek wbij do wysokiego naczynia i ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj kilka kropelek soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cynamon cejloński oraz cukier waniliowy i zmiksuj jeszcze chwilę do połączenia.
  • Następnie do masy dodaj jabłko starte na grubych oczkach tarki. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Porcje masy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chmurki powinny być wysokie, nie spłaszczaj ich, po upieczeniu znacznie opadają. Z podanych proporcji wyszło mi 9 sztuk.Puszyste beziki z jabłkiem
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu) przez 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw chmurki na kolejne 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika. Po wystudzeniu delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.Chmurki bezowe z jabłkiem

Uwagi:

  • Jeśli chcesz przygotować beziki bez cukru, użyj nasionek wydrążonych z laski wanilii.
  • Cynamon cejloński zawiera najmniejszą ilość kumaryny, która nie jest wskazana w diecie niemowląt i małych dzieci.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*