No to mamy jesień.
U nas zaczęła się z przytupem, bo pierwszego dnia przez cały dzień padało.
Temperatury wieczorem i rano też już są mocno chłodne jak to we wrześniu.
No i pierwsze infekcje też już zaliczone – czas zacząć pracować nad poprawą odporności.
Jednym z takich produktów, które lubię włączać do diety właśnie w tym sezonie jest dobrej jakości miód, który zjadamy na surowo, by nie tracił cennych właściwości podczas obróbki termicznej.
Na obiad zrobiłam lubiane przez wszystkich placki ziemniaczane z dodatkiem cebuli, czosnku i kurkumy – kolejne super składniki – i podałam je właśnie z miodem – bo u nas te placki lubiane są na słodko. Każdy mógł odrobinę miodu nałożyć na swoje placki tu przed zjedzeniem. Pysznie i zdrowo!
PRZEPIS PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIODEM
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 200g mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
- miód do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z miodem:
- Zaczynamy od przygotowania ziemniaków.
- Następnie obieramy je, myjemy.
- Potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na tarce ręcznej lub za pomocą kuchennego robota z tarczą ścierającą o drobnych oczkach).
- Obraną cebulę ścieramy razem z ziemniakami.
- Zaraz potem do startych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy wszystko aż składniki połączą się w gładką masę.
- W końcu rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej.
- Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając plackom kształt.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Placki przekładamy na talerz i podajemy w towarzystwie miodu.