No to mamy jesień.

U nas zaczęła się z przytupem, bo pierwszego dnia przez cały dzień padało.

Temperatury wieczorem i rano też już są mocno chłodne jak to we wrześniu.

No i pierwsze infekcje też już zaliczone – czas zacząć pracować nad poprawą odporności.

Jednym z takich produktów, które lubię włączać do diety właśnie w tym sezonie jest dobrej jakości miód, który zjadamy na surowo, by nie tracił cennych właściwości podczas obróbki termicznej.

Na obiad zrobiłam lubiane przez wszystkich placki ziemniaczane z dodatkiem cebuli, czosnku i kurkumy – kolejne super składniki – i podałam je właśnie z miodem – bo u nas te placki lubiane są na słodko. Każdy mógł odrobinę miodu nałożyć na swoje placki tu przed zjedzeniem. Pysznie i zdrowo!

 

 

PRZEPIS PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIODEM

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200g mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • miód do podania

 

Jak zrobić placki ziemniaczane z miodem:
  1. Zaczynamy od przygotowania ziemniaków.
  2. Następnie obieramy je, myjemy.
  3. Potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na tarce ręcznej lub za pomocą kuchennego robota z tarczą ścierającą o drobnych oczkach).
  4. Obraną cebulę ścieramy razem z ziemniakami.
  5. Zaraz potem do startych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy wszystko aż składniki połączą się w gładką masę.
  6. W końcu rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej.
  7. Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając plackom kształt.
  8. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  9. Placki przekładamy na talerz i podajemy w towarzystwie miodu.