sobota, 23 września 2023

Krem z pieczonej papryki

Dziś zapodam Wam przepis na mega aromatyczny i pyszny Krem z pieczonej papryki. Właśnie w piekarniku powstaje ten niesamowity zapach i smak tej zupy. Banalnie prosty, kilka składników a kubki smakowe po prostu oszaleją podczas konsumpcji. Niewielki nakład pracy zaowocuje uśmiechem na twarzy domowników. To jest dopiero podziękowanie. Korzystajcie póki papryka jest w promocji, bo nigdy nie wiadomo co nas będzie czekać w drugiej połowie października. Dzisiaj zapraszam do sklepu, piętnastego października w wiadomym kierunku.

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

1 kg czerwonej papryki
1 główka czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
grzanki
śmietana kremówka
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Paprykę myjemy i wkładamy do rękawa pieczeniowego. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Obok, na blasze, kładziemy główkę czosnku. Pieczemy 60 minut.
Papryki przekładamy do wysokiego naczynia (również płyn powstały podczas pieczenia), usuwając "ogonki", wyciskamy czosnek, dodajemy do papryk. Miksujemy i przecieramy przez drobne sito.
Przetartą pulpę przelewamy do garnka, wlewamy bulion, wsypujemy tymianek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy ze śmietaną, grzankami i natką.




 

2 komentarze: