Kaktus – pyszne ciasto z kremem budyniowym i bananami

Dziś mam dla Was przepis na ciasto zrobione przez mamę, jakiego do tej pory jeszcze z całą pewnością na blogu nie było, a na moim IG już się pojawiło ( zapraszam do obserwowania: https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )!

Połączenie kakaowego biszkoptu z kremem budyniowym “kaktusowym” z bananami i śmietankowo-agrestową pianką tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!

Gwarantuję!

Każdy sięgnie po dokładkę! Przepis dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy – zagościł na stałe!

Króluje pod nazwą Kaktus z uwagi na sok “Kaktus” dodany do kremu budyniowego.

Polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajko – 5 szt

* cukier – 0,5 szkl

* sol -1 szczypta

* mąka pszenna – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 1 łyżka

MASA BUDYNIOWA:

* budyń śmietankowy – 120

* banany – 5-6 szt

* sok kaktus – 1 litr

* masło 200 g

PONCZ:

* woda – 0,5 szkl

* sok z cytryny – 3 łyżki

* cukier puder – 1 lyżka

MASA ŚMIETANKOWA:

* galaretka agrestowa – 1 op

* wrzątek – 250 ml

* truskawki – 0,5 kg

* śmietana 36% – 500 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na puch.

Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao i dokładnie mieszamy.

Dodajemy do ubitych jajek, mieszamy.

Wylewamy na blachę o wymiarach 25×20 cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Z ciasta zdrapujemy skórkę, przekrawamy na pół.

KREM BUDYNIOWY:

Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy, wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.

Po zgęstnieniu wyłączamy.

Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

Banany kroimy w plasterki, dodajemy do letniego ( nie gorącego ) budyniu i dokładnie mieszamy.

PONCZ:

Do miseczki dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier puder i dokładnie mieszamy.

Dolną część ciasta nasączamy 1/2 ponczu.

Wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy.

Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta i delikatnie dociskamy.

Nasączamy pozostałym ponczem.

MASA ŚMIETANKOWA:

Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

Truskawki kroimy.

Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy chwilę do połączenia się.

Dodajemy pokrojone truskawki, dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress