Ekspresowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

4 min read
ekspresowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Sprawdź ekspresowe ciasto czekoladowe z gorzkiej czekolady i kakao z całymi gruszkami. Ciasto zrobisz w kilkanaście minut w prosty sposób bez miksera. Wystarczy jedynie miska i łyżka. Świetnie smakuje do filiżanki kawy i znika z talerza w oka mgnieniu.

Dziś zapraszam na pyszny deser do filiżanki małej czarnej. Ciasto czekoladowe z gruszkami powstało po modyfikacji mojego sprawdzonego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z pokrojonymi gruszkami. Ciasto piekę w keksówce wraz z zatopionymi, całymi gruszkami. Spróbujcie koniecznie i zapraszam po szybki przepis idealny na niespodziewanych gości.

Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki

Moja szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.
Podane składniki są na keksówkę o wymiarach 10 x 24 cm. Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej.

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g czekolady (u mnie gorzka 62% kakao)
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • pół szklanki oleju (125 ml)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Gruszki gotowane w syropie:

  • 3 gruszki
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • opcjonalnie do wyboru opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka liściastej herbaty earl grey

Soda i proszek do pieczenia. Zbyt duża ilość proszku do pieczenia spowodowałaby, że ciasto miałoby za dużo goryczy. Dlatego do mojego ciasta dodaję proszek do pieczenia oraz sodę, która jest około 3 razy mocniejsza w działaniu od proszek do pieczenia. Soda lubi kwaśne środowisko, dlatego używam maślanki.

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami na talerzu

Sposób wykonania ciasta czekoladowego z całymi gruszkami

Do wykonania tego ekspresowego ciasta potrzebne nam będą jedynie: miska, łyżka lub rózga kuchenna do mieszania oraz keksówka o wymiarach 10 x 24 cm. Przygotuj również rondelek do ugotowania gruszek.

Krok 1 – gotuję gruszki w syropie

Piekłam to ciasto z całymi gruszkami bez gotowania i po ugotowaniu w syropie. Zdecydowanie gruszki po ugotowaniu są smaczniejsze. Przede wszystkim są miękkie, słodkie i nasączone ulubionym aromatem.

W rondelku zagotowuję wodę i zdejmuję z ognia. Jeśli chcesz użyć herbaty to wrzuć ją do wrzątku, wymieszaj i poczekaj 5 minut. Po tym czasie odcedź wywar herbaciany z fusów. Ja zamiast herbaty dodałam 1 opakowanie cukru waniliowego.

Do wywaru wsypuję 3/4 szklanki cukru i wszystko mieszam, aż cukier się rozpuści. Wodę ponownie zagotowuję i umieszczam umyte i obrane ze skórki gruszki. Gotuję na niedużym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Gruszki odcedzam i pozostawiam do ostudzenia.

Krok 2 – przygotowuję składniki i rozgrzewam piekarnik

Wszystkie składniki na ciasto muszą być oczywiście w temperaturze pokojowej. Jajko i maślankę wyjmuję godzinę wcześniej z lodówki. Jeśli nie masz tyle czasu na czekanie, to ogrzej w kąpieli wodnej. Jajko wbij do szklanki i umieść ją w misce z gorącą wodą. Podobnie ogrzej też maślankę.

Ciasto jest tak szybkie w zrobieniu, że od razu rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Krok 3 – mieszam składniki w misce

Do miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypuję także cukier i kakao oraz starowaną na grubych oczkach czekoladę. Wszystko mieszam łyżką lub rózgą kuchenną.

Następnie wbijam jajko, wlewam maślankę i olej. Wszystko mieszam łyżką, aż otrzymam jednolitą masę bez grudek. Masa ciasta jest dość gęsta i taka ma być.

Krok 4 – piekę ciasto czekoladowe z zatopionymi gruszkami

Keksówkę wyścielam papierem do pieczenia i wylewam czekoladową masę ciasta. Wierzch wyrównuję i pionowo umieszczam przygotowane wcześniej gruszki. Aby gruszki stały w keksówce, delikatnie ścinam im spód.

Keksówkę z ciastem umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni C przez 35 – 40 minut z funkcją grzania góra i dół.
Jeśli masz słaby piekarnik, to możesz piec z termoobiegiem, ale w temperaturze 170 stopni C również przez 35 – 40 minut .

Pod koniec pieczenia delikatnie uchylam drzwiczki piekarnika i za pomocą patyczka sprawdzam, czy ciasto jest już upieczone. Metoda suchego patyczka polega na tym, że po wyjęciu z ciasta, patyczek powinien być suchy.

ciasto czekoladowe z całymi gruszkami po przekrojeniu

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia. Gdy ostygnie, wyjmuję z blaszki i dla ozdoby posypuję cukrem pudrem. Możesz też polać wierzch ciasta polewą czekoladową.

Takie ciasto wygląda i smakuje obłędnie do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *