Mięso mielone z pomidorami

3 min read
mięso mielone z pomidorami

Mięso mielone z pomidorami to moja propozycja na szybki i prosty obiad w sezonie. Potrawa jest tak pyszna, że aż sama jestem zaskoczona jej końcowym smakiem i aromatem.

Bardzo lubię używać świeżych pomidorów do potraw. Ostatnio zrobiłam zupę pomidorową z pomidorów, a dziś zapraszam na szybki obiad z mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Poza sezonem świeże pomidory zastępuję z puszki.

Mięso mielone z pomidorami – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego *
  • 1 kg pomidorów świeżych (lub z puszki)
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki bazylii (ewentualnie oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie)

* Jakie mięso mielone? Do mojej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowego, wołowego lub drobiowego, zmielonego na średnich oczkach. Idealne jest połączenie 2/3 mięsa wołowego (np ligawa) z 1/3 mięsa wieprzowego (np łopatka lub szynka).

mięso mielone z pomidorami podane z ryżem
Mięso mielone z podsmażonymi pomidorkami

Sposób wykonania mięsa mielonego z pomidorami

Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy jedynie większej patelni z grubym dnem oraz noża i deski do krojenia. Przyda się też miska do sparzenia pomidorów.

Krok 1 – podsmażam mięso

Mieso mielone wrzucam na suchą i rozgrzaną patelnię. Podsmażam na średnim ogniu i często mieszam, aż zmieni kolor na blady. Trwa to około 5 minut.
Jeśli chcesz, to przed smażeniem mięsa, na patelnię możesz też wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażać przez około 5 minut. Tak zrobiłam spaghetti z mięsa mielonego.

Krok 2 – dodaję pomidory

Pomidory zalewam w misce wrzątkiem przez około 2 minuty. Po czym odcedzam i zalewam zimną wodą. Następnie wykrawam zielone końcówki od szypułki i zdejmuję skórkę, która praktycznie sama schodzi.

Pomidory kroję w 1 lub 2 cm kostkę. Poza sezonem możesz oczywiście użyć pomidorów z puszki wraz z sosem własnym.
Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam.

podsmażone mieso mielone z pomidorami na patelni
Pokrojone pomidory i podsmażone mięso mielone na patelni.

Pokrojone pomidory wraz z posiekanym czosnkiem wrzucam na patelnię z mięsem mielonym. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 30 – 45 minut bez przykrycia. W tym czasie pomidory się rozgotują i stworzą cudowny sos dla mięsa mielonego. Czas podsmażania zależy przede wszystkim od dojrzałości oraz stopnia rozgotowania pomidorów i konsystencji sosu, jaki chcemy uzyskać. Na 10 minut przed końcem podsmażania, dodaję przyprawy i próbuję smak.

gotowe mięso mielone z pomidorami na patelni
Mięso podsmażone na patelni w sosie pomidorowym

Krok 3 – podaję potrawę na obiad

Mięso mielone z pomidorami to uniwersalne danie, które możesz podać z: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi czy kromką chleba. Ja najczęściej podaję z makaronem lub ryżem. Ryż i makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowania makaronu używam proporcji: 10 g soli na 1 litr wody i 100 g makaronu. Zarówno makaron jak i ryż wrzucam do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu, odcedzam na sicie lub durszlaku.
Poniżej ryż z mięsem mielonym i pomidorami udekorowany listkiem pomidorków koktajlowych.

mięso mielone z pomidorami z listkiem pomidorów koktajlowych
Gotowa potrawa na talerzu udekorowana listkiem.

Wierzch potrawy możesz też posypać starowanym na grubych oczkach serem żółtym.

2 thoughts on “Mięso mielone z pomidorami

  1. Wygląda smakowicie i zapewne tak smakuje.
    Muszę zrobić. Mam tylko pytanie – gotuję tylko dla siebie, więc raczej niezbyt duże porcje. Czy można potrawę zamrozić?

    1. Ja nie mrożę. W lodówce pod przykryciem dobre jest na drugi dzień. Na 3 do 5 dni wystarczy zamknąć gorące do słoików. Po pasteryzacji spokojnie kilka tygodni wytrzyma w lodówce. Dla 1 osoby można zrobić z mniejszej porcji. Wówczas jest szybciej i łatwiej mieszać oraz podsmażać. Nie mroziłam tej potrawy, ale myślę, że jak najbardziej można zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *