Surówka żydowska


Surówka żydowska

Świeża i kolorowa bomba witaminowa. Super dodatek praktycznie do każdego obiadu. Polecam!

 

 

Składniki:

1/3 małej kapusty (lub 1/4 większej główki)

2 nieduże marchewki

1 czerwona cebula

pół czerwonej papryki

3 ogórki kiszone

2 ogórki gruntowe

pół pęczka pietruszki

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki oliwy

przyprawy: sól, pieprz, cukier

 

 

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Ogórki kiszone i gruntowe kroimy w półplasterki ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski ***

*** Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę ***

*** Mieszamy i przyprawiamy 1 płaską łyżeczką soli oraz po pół łyżeczki pieprzu mielonego i cukru ***

*** W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny i oliwę ***

*** Wlewamy do warzyw i mieszamy ***

*** Całość odkładamy na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE