Jest wrzesień więc i sezon na paprykę trwa w pełni. W tym okresie papryka smakuje najlepiej, jest słodsza niż poza sezonem. W sklepach dostępne są papryki z polskich upraw, ponadto ich cena jest znacznie przystępniejsza. Przygotowałam więc leczo, którego nie może zabraknąć w sezonie na polską paprykę. Leczo wyszło kolorowe, do jego przygotowania użyłam papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Dodałam też cukinię oraz pomidory malinowe, dzięki którym leczo jest jeszcze smaczniejsze. Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy boczku, użyłam parówek z szynki. Warzywne leczo z parówkami wychodzi lżejsze i delikatniejsze, nie jest tak tłuste jak leczo przygotowane z boczkiem i kiełbasą. Leczo najlepiej smakuje ze świeżą bułką posmarowaną masłem. W mojej rodzinie zawsze je się leczo z pieczywem posmarowanym masłem, zawsze moczę sobie bułkę w sosie z leczo i tak zajadam. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów z wykorzystaniem papryki, np. naleśniki z papryką i serem żółtym lub kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem.