Strona główna Dla dziecka Leczo z parówką
Leczo z parówką

Leczo z parówką

Jest wrzesień więc i sezon na paprykę trwa w pełni. W tym okresie papryka smakuje najlepiej, jest słodsza niż poza sezonem. W sklepach dostępne są papryki z polskich upraw, ponadto ich cena jest znacznie przystępniejsza. Przygotowałam więc leczo, którego nie może zabraknąć w sezonie na polską paprykę. Leczo wyszło kolorowe, do jego przygotowania użyłam papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Dodałam też cukinię oraz pomidory malinowe, dzięki którym leczo jest jeszcze smaczniejsze. Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy boczku, użyłam parówek z szynki. Warzywne leczo z parówkami wychodzi lżejsze i delikatniejsze, nie jest tak tłuste jak leczo przygotowane z boczkiem i kiełbasą. Leczo najlepiej smakuje ze świeżą bułką posmarowaną masłem. W mojej rodzinie zawsze je się leczo z pieczywem posmarowanym masłem, zawsze moczę sobie bułkę w sosie z leczo i tak zajadam. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów z wykorzystaniem papryki, np. naleśniki z papryką i serem żółtym lub kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem.

Kolorowe leczo z parówką

Kolorowe leczo z parówką

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: WęgierkaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

90

kcal

Przepyszne kolorowe leczo. Paprykowe leczo z dodatkiem cukinii, pomidorów malinowym i parówek. Leczo z parówkami. Leczo z kolorowej papryki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 2 papryki żółte

  • 1 papryka zielona

  • 1 niewielka cukinia

  • 1 żółta cebula

  • 2 pomidory malinowe

  • 5 parówek z szynki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój drobno. W dużym garnku rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę.
  • Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój każdą na cienkie paski. Wrzuć do garnka z cebulą i duś przez 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pomidory i cukinię pokrój w niedużą kostkę i dodaj do miękkiej papryki. Gotuj przez kolejne 20-30 minut.
  • Parówkę pokrój w talarki, podsmaż na patelni i dodaj do gara z leczo. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Uwagi:

  • Jeśli przygotowujesz ten przepis dla niemowlaka lub małego dziecka, nie dodawaj soli do przepisu.
  • Zwróć uwagę na skład parówek. Osobiście polecam Sokoliki lub parówki Piratki, mają najlepszy skład.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*