czwartek, 14 września 2023

Placki z kalarepki

 Tak, wiem, kolejny przepis na placki. Po prostu musiałem go wypróbować. Na pewno nie jest to alternatywa placków ziemniaczanych. Daleko im do nich, szczególnie do tych z białym serem. Znacznie bliżej do placków z cukinii. Koneserom tych ostatnich na pewno przypadną do gustu. 









Składniki:
 

 

 

 

4 kalarepki (około 1 kg)
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz

 


 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kalarepki i cebule ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy wbijamy jajka, wsypujemy tymianek oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.



1 komentarz: