Zupa pomidorowa z pomidorów

5 min read
Zupa pomidorowa z pomidorów

Poznaj najlepszą zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, która smakuje wyjątkowo. Idealna, gdy sezon na pomidory w pełni. Doskonale sprawdzi się na szybki i pyszny obiad. Jestem pewna, że zachwyci każdego.

Pomidorówkę możesz zrobić na bazie wczorajszego rosołu. W swoim przepisie podam jednak jak od początku krok po kroku zrobić pyszną, domową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Poza sezonem taką zupę możesz ugotować z pomidorów z puszki lub pomidorów ze słoików na zimę.

Czas wykonania: 30 minut
Czas gotowania: 120 – 130 minut,
Liczba porcji: 4 litry
Liczba kalorii: około 75 kcal w 100 ml.

Zupa pomidorowa z pomidorów – składniki:

  • 800 g porcji rosołowych (u mnie z indyka)
  • 2,5 litra wody
  • 1,5 kg pomidorów (u mnie malinowe) poza sezonem z puszki lub ze słoików
  • 250 g marchewki (3 średnie sztuki)
  • 100 g pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia selera
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 listki laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • bazylia do posypania na talerzu (świeże listki lub suszona)
  • dodatkowo ugotowany makaron lub ryż
  • opcjonalnie kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% lub słodkiej 30 – 36% do zabielenia zupy

Zobacz również prostą i szybką zupę pomidorową z przecieru.

Zupa pomidorowa z makaronem

Sposób wykonania zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów

Do zrobienia pomidorówki potrzebne nam będą przede wszystkim: większy garnek do ugotowania zupy, mniejszy garnek do ugotowania ryżu lub makaronu, miska do zaparzenia pomidorów, ostry nóż i deska do krojenia oraz sito.
Zanim przystąpisz do ugotowania zupy, przeczytaj cały opis. Podaję w nim wskazówki oraz zamienniki produktów.

Krok 1 – gotuję wywar z mięsa i warzyw

Zrobienie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów rozpoczynam od ugotowania esencjonalnego wywaru na mięsie drobiowym. Jeżeli masz rosół lub bulion z poprzedniego dnia to pomiń ten krok.

Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Do gorącej wody wrzucam porcje rosołowe (mogę to też być podudzia, udka lub skrzydełka drobiowe) i gotuję już na niedużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na minimalny, aby tylko lekko bulgotało i gotuję przez 1 godzinę. Podczas gotowania na wierzchu wytrąca się szum z gotowanego mięsa. Zbieram go za pomocą łyżki cedzakowej i usuwam.

Gdy wywar się gotuje, obieram i kroję warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w talarki.
Kawałek korzenia pora obieram i płuczę w wodzie. Kawałek selera także płuczę w wodzie.

Po 60 minutach gotowania się mięsa, do wywaru wrzucam przygotowane warzywa. Dodaję także przyprawy: sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego oraz listki laurowe. Wszystko gotuję jeszcze przez 30 minut na minimalnym ogniu, aby tylko lekko bulgotało.

Krok 2 – przecedzam bulion na sicie i dodaję pomidory

wywar na zupę pomidorową
Odcedzony bulion

Po 30 minutach gotowania, cały wywar przecedzam na sicie. Dzięki temu pozbywam się przypraw i niechcianych warzyw. Do klarownego wywaru dodaję jedynie marchewkę oraz kawałki mięsa (usuwam skórki i kości).

Pomidory zaparzam w misce lub garnku z wrzącą wodą przez około 2 minuty. Następnie odcedzam i zalewam zimną wodą. Za pomocą nożyka wykrawam zielone końcówki i usuwam skórkę, która praktycznie schodzi sama.
Obrane pomidorki kroję w drobną kostkę około 1 – 1,5 cm i wraz z sokiem wrzucam do ugotowanego wywaru. Pomidorki szykuję wcześniej, gdy kończę gotować wywar. Dzięki temu sprawnie przechodzę z wywaru do gotowania zupy pomidorowej. Poza sezonem możesz użyć pomidorów z puszki lub pomidorów ze słoika na zimę.

zupa pomidorowa z pokrojonych pomidorów w garnku
Dodaję pomidory do zupy

Po dodaniu pomidorów, gotuję na niedużym ogniu przez około 30 – 40 minut i co jakiś czas mieszam. W tym czasie kawałki pomidorków rozpadną się w zupie. Pod koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję przypraw. Gdy konsystencja zupy mi odpowiada, zdejmuję z ognia i rozlewam na talerze.

Podaję z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem. Możesz także zrobić zupę pomidorową z kluskami lanymi. Wierzch dekoruję lub posypuję bazylią, która świetnie smakuje do pomidorów. Zupa jest przepyszna i w sezonie często gości u mnie na obiedzie zamiast rosołu. Zdjęcia nie odwzorowują koloru, aromatu, ani cudownego smaku świeżych pomidorów. Gorąco polecam i życzę smacznego!

zupa pomidorowa z listkiem bazylii

Wskazówki

  • Do zupy możesz też dodać podsmażone na patelni na cienkiej warstwie tłuszczu 2 – 3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Wystarczy podsmażyć przez około 30 sekund, aż się lekko zarumieni. Do czosnku możesz również dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, którą trzeba zeszklić na średnim ogniu przez około 3 – 5 minut.
  • Korzystając z powyższej wskazówki, możesz ugotować wegetariańską zupę bez mięsa. Wystarczy do podsmażania cebulki i czosnku dodać 4 – 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
  • Zupę pomidorową możesz zabielić śmietaną. Śmietanę słodką 30 – 36% możesz wlać bezpośrednio do garnka lub na talerz. Natomiast kwaśną śmietanę 18% musimy zahartować. W tym celu do salaterki wlewam kilka łyżek gorącej zupy, dodaję śmietanę i wszystko mieszam do połączenia. Tak zahartowaną śmietanę wlewam ciurkiem do zupy i cały czas mieszam. Dzięki temu śmietana nie zważy się. W podobny sposób możemy dodać 1 lub 2 łyżki mąki, która doskonale zagęszcza zupę.
  • Zupę pomidorową podaję z ryżem lub makaronem. Gotuję oddzielnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podaję bezpośrednio na talerz. Ponieważ w garnku z zupą ryż i makaron puchnie.
  • Zupa w garnku przechowywane w lodówce bez śmietany, ryżu lub makaronu dłużej zachowuje świeżość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *