Śmietanowiec z kiwi.

Kochani, dzisiaj proponuje Wam zrobienie tego pysznego ciasta bez pieczenia. Kiedy zobaczyłam zdajecie tego deseru wiedziałam, ze musze je zrobić i się Wami podzielić swoja wersja tego śmietanowca z kiwi. To ciasto na zimno jest niezwykle łatwe do zrobienia. Zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Bardzo je Wam polecam.

Składniki:

  • Spód:
  • 250 g zwykłych herbatników
  • 150 g masła
  • Masa śmietanowa:
  • 400 ml wrzątku
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 200 g serka śmietankowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36%
  • Łyżeczka pasty z wanilii lub cukier waniliowy do smaku
  • Galaretka z kiwi:
  • 10 owocow kiwi
  • 3 galaretki o smaku kiwi
  • 750 ml wrzątku
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć umieszczając je w strunowym woreczku i rozgniatając za pomoca wałka do ciasta. Herbatniki można również pokruszyć w malakserze.

Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem.

Do tortownicy o średnicy 25 cm, której dno dobrze jest wyłożyć pergaminem, przełożyć wymieszane z masłem herbatniki.

Masę herbatnikową rozłożyć równo, po dnie tortownicy i ubić pomagając sobie dnem szklanki.

Tortownicę włożyć na jakiś czas do lodówki.

Dwie galaretki krystaliczne rozpuścić w 400 mililitrach wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

W dużej misce ubić śmietankę z serkiem śmietankowym i wanilią. Do ubitej śmietany powoli dolewać wystudzoną galaretkę i mieszać na wolnych obrotach miksera.

Małą miseczkę owinąć folią spożywczą i ustawić na samym środku tortownicy, na wierzchu masy herbatnikowej. Patrz film.

Do tak przygotowanej tortownicy powoli wlewać masę śmietanową. Troche masy śmietanowej zostawić na później (nie chować jej do lodówki).

Tortownicę z masą serową wstawić do lodówki, do momentu aż masa stężeje.

W międzyczasie przygotować kiwi i galaretkę.

Owoce obrać i drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zalać 750 ml zimnej wody. Całość zagotować i gotować jeszcze około minuty od momentu wrzenia. Garnek zdjąć z grzania i wsypać do niego 3 galaretki kiwi. Galaretkę dobrze rozpuścić mieszając.

Rozpuszczoną galaretkę odstawić do wystygnięcia i lekkiego zatężenia.

Kiedy masa śmietanowa stężeje, wyjąć ją z lodówki i delikatnie usunąć miseczkę. Odłożoną wcześniej masę wlać na dno wgłębienia tak aby zakryć herbatniki. Utworzyć około 1 cm warstwę.

Tortownicę ponownie odstawić do lodówki.

Kiedy galaretka będzie już gotowa wylać ja na stężała masę śmietanową i dobrze wyrównać.

Tak przygotowany deser wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

Gotowy udekorować według uznania.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij