Roladki z tortilli z szarpanym kurczakiem


Roladki z tortilli z szarpanym kurczakiem

Kolorowe i przepyszne koreczki z placków tortilli. Szybkie i proste w wykonaniu. Świetne zarówno jako przekąska na przyjęcie jak i jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!

 

 

Składniki:

1 filet z kurczaka – pieczony, smażony lub gotowany (mogą być nawet kotlety z piersi)

10 dkg boczku wędzonego

pół papryki (u mnie trochę żółtej i trochę czerwonej)

3 garści mieszanki sałat

3 łyżki śmietankowego serka kanapkowego

3 placki tortilli

 

MOJA RADA: możemy wykorzystać smażone lub duszone mięso, które zostało nam z obiadu lub gotowanego kurczaka, na przykład z rosołu. Jeśli nie mamy, fileta wystarczy przyprawić i usmażyć lub ugrilować na patelni albo w upiec w piekarniku.

 

 

*** Boczek kroimy na kawałki i wytapiamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy i dkładamy do wystudzenia ***

*** Ostudzone mięso z kurczaka szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki (u mnie kotleciki z kurczaka) ***

*** Paprykę kroimy w cienkie paseczki ***

*** Każdy placek tortilli smarujemy łyżką serka śmietankowego ***

*** Na tortilli rozkładamy garść mieszanki sałat ***

*** Na sałacie układamy porcje kurczaka ***

*** A następnie porcje boczku ***

*** Na wierzchu rozkładamy paseczki papryki ***

*** Tortille zwijamy ciasno w rulony ***

*** Każdy rulon tortilli zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (mogą leżeć w lodówce nawet do następnego dnia) ***

*** Po tym czasie roladki odwijamy z foli i kroimy wzdłuż w plastry ***

*** Gotowe koreczki z tortilli układamy na talerzu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE