Strona główna Dania główne Schab w sosie z cukinią i marchwią
Schab w sosie z cukinią i marchwią

Schab w sosie z cukinią i marchwią

Przepis na przepyszny schab duszony w delikatnym sosie z żółtą cukinią i marchewką. Dzięki długiemu duszeniu schab wychodzi delikatny i kruchy. Sos z tartej cukinii i marchewki jest kremowy i bardzo aromatyczny. Danie najlepiej smakuje w połączeniu z ugotowanym ryżem jaśminowym lub kaszą bulgur. Do przepisu możesz również użyć cukinii zielonej, jednak kolor sosu może wyjść wtedy bardziej zielony. Warto dodać odrobinę kurkumy pod koniec gotowania, dzięki niej sos wygląda bardziej apetycznie. Do przepisu wykorzystaj schab dobrej jakości, najlepiej kupiony w masarni. Schab krojony w plastry i pakowany, np. z Lidla, często jest bardzo suchy i niestety nie jest tak smaczny. Jeśli masz problem i ugotwany schab zawsze wychodzi suchy i gumowaty, być może kupujesz mięso kiepskiej jakości. Całą rodziną polecamy poniższy przepis, przetestowaliśmy go już mnóstwo razy i zawsze wychodzi pyszny obiad.

Schab w sosie cukiniowo - marchewkowym

Schab w sosie cukiniowo – marchewkowym

5.0 z 1 głos
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

280

kcal

Delikatny i kruchy schab duszony w sosie z cukinii i marchewki. Przepyszny schab w warzywnym sosie dla małych i dużych smakoszy. Przepis BLW.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 8 plastrów schabu

  • 1 żółta cebula

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 400 ml gorącej wody

  • 1 duża żółta cukinia

  • 1 duża marchewka

  • 100 g śmietanki kremówki 30%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Schab pokrój na plastry grubości 1-1,5 centymetra. Cebulę posiekaj w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę i mięso z każdej strony. Schab powinien się porządnie przyrumienić z obu stron, dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny.
  • Cukinię i obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, wrzuć na patelnię. Zalej wszystko gorącą wodą i duś pod przykryciem przez około 50 minut. W między czasie ewentualne ubytki wody uzupełniaj wrzątkiem.
  • Mąkę dokładnie wymieszaj ze śmietanką kremówką. Wlej na patelnię i podgrzewaj jeszcze chwilę aż sos się zagęści. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą dla uzyskania apetycznego odcienia sosu.
  • Schab z sosem z cukinii i marchewki najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub ulubioną kaszą.

Uwagi:

  • Dla niemowląt i małych dzieci nie dodawaj soli.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*