Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño | Mienta blog
Przekąski

Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño

Ekspresowe w przygotowaniu chrupiące danie z ciasta filo nadzianego serem feta i papryczkami jalapeño. Z nutą cytryny i czarnego pieprzu smakuje wspaniale, jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do sałatek.

cukierki z ciasta filo z feta i jalapeno 2 - Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño

  • 2 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 150 g sera feta
  • 1 papryczka jalapeño
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz

cukierki z ciasta filo z feta i jalapeno 4 - Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Arkusz ciasta smarujemy mlekiem wymieszanym z oliwą.

Rozkładamy na nim listki natki pietruszki i przykrywamy drugim arkusze ciasta.

Ciasto dzielmy na 12 kwadratów.

Na każdym z nich układamy kawałek fety i 1-2 plasterki papryczki.

Całość skrapiamy oliwą i posypujemy sporą ilością pieprzu.

Formujemy cukierki, lekko ściskając brzegi, by nie otwierały się podczas pieczenia.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu resztą mleka z oliwą.

Pieczemy do zrumienienia, około 15-17 minut.

Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego :)

cukierki z ciasta filo z feta i jalapeno 3 - Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeñocukierki z ciasta filo z feta i jalapeno 5 - Cukierki z ciasta filo z fetą i jalapeño

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj