Ekspresowe w przygotowaniu chrupiące danie z ciasta filo nadzianego serem feta i papryczkami jalapeño. Z nutą cytryny i czarnego pieprzu smakuje wspaniale, jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do sałatek.
- 2 arkusze ciasta filo
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 150 g sera feta
- 1 papryczka jalapeño
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Arkusz ciasta smarujemy mlekiem wymieszanym z oliwą.
Rozkładamy na nim listki natki pietruszki i przykrywamy drugim arkusze ciasta.
Ciasto dzielmy na 12 kwadratów.
Na każdym z nich układamy kawałek fety i 1-2 plasterki papryczki.
Całość skrapiamy oliwą i posypujemy sporą ilością pieprzu.
Formujemy cukierki, lekko ściskając brzegi, by nie otwierały się podczas pieczenia.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu resztą mleka z oliwą.
Pieczemy do zrumienienia, około 15-17 minut.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego :)
Brak komentarzy