Sernik z borówkami i kokosem – najlepszy przepis w sieci!

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych serników letnich – z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!

A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników, to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)

Delikatny, niezwykle puszysty i kremowy, mokry, z borówkami i wiórkami kokosowymi.

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?

SKŁADNIKI:

(24×28 )

* herbatniki kakaowe ( mogą być zwykłe ) – 300 g

* masło – 100 g

* jajko L – 3 szt

* białko – 105 g

* cukier – 1 szkl

* cukier z wanilią – 1 łyżeczka

* twaróg sernikowy – 1 kg

* budyń waniliowy – 80 g

* borówki – 200 g

* kokos – 4 łyżki

* mleko – 500 ml

* olej – 125 ml

* sól – 1 szczypta

Szklanka ma pojemność 250 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy.

Wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem, chłodzimy.

3 żółtka ucieramy, dodajemy 3/4 szkl cukru oraz cukier z wanilią.

Stopniowo wrzucamy twaróg, ucieramy na wolnych obrotach.

Wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej, cały czas miksujemy.

Wlewamy 2 szklanki mleka (masa jest rzadka – tak ma być! ).

Białka ( 3 szt ) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Wylewamy na schłodzony spód.

Posypujemy borówkami.

Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier.

Wykładamy na sernik, pozsypujemy kokosem.

Pieczemy 60-65 minut w 180C , bez termoobiegu, pieczenie góra-dól.

Studzimy w piekarniku.

Najlepszy na drugi dzień po wyjęciu z lodówki!

Smacznego!

Zobaczcie też inne ciasta z borówkami na blogu!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress