Prosty przepis na kalafiora pieczonego w całości w sosie czosnkowym

Prosty przepis na kalafiora pieczonego w całości w sosie czosnkowym

Uwielbiam sezon na kalafiory i to, że idealnie łączą się z maślanym smakiem, niemalże rozpływając się w ustach. Warzywna poezja smaku!  Jeśli nie próbowaliście jeszcze kalafiora zapiekanego w całości, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis z 5 składników – kalafior, czosnek, pietruszka, parmezan i Finnu Hyvää [PREZENT]

Jeśli chodzi za wami coś pysznego, lekkiego, delikatnego, kremowego a do tego wyraźnego w smaku, co po prostu rozpływa się w ustach, to te danie będzie odpowiedzią na tę zachciankę. Pewnie znany wam jest kalafior z masełkiem i bułką tartą? Mi się kojarzy z błogimi, letnimi, długimi wieczorami i warzywnymi kolacjami przygotowanymi przez mamę…

Dziś mam lżejszą alternatywę tego przepisu – bułkę tartą zastępujemy parmezanem lub odrobiną innego długo dojrzewającego sera, dodajemy też nowość – Finuu Hyvää, które jest ubijane na zimno ze śmietanki, maślanki oraz olejów z rzepaku. Jeśli kochacie maślany smak i chcecie się trochę lżej odżywiać, to Finnu rzeczywiście smakuje jak masło, ale ma dodatek olejów roślinnych, które są bogate w korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe nienasycone. Ma też dobry skład, czystą etykietę i jest w 100% naturalne.

A teraz chwila prawdy – ile razy masło z lodówki sprawiło wam trudność w rozsmarowywaniu? Finuu Hyvää przychodzi z rozwiązaniem tego problemu. Bez stresu, bez trudu. Wyjmij z lodówki i gotowe. Ta wyjątkowa cecha to efekt starannie przemyślanego procesu produkcji, który sprawia, że produkt zachowuje swoją lekkość nawet w niskich temperaturach. Posiada również imponujący wachlarz zastosowań – czy to smarowanie, gotowanie, podsmażanie czy pieczenie – Finuu Hyvää sprawdzi się doskonale.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Oczyść kalafiora – oderwij liście i delikatnie wykrój twardą część kalafiora.
  2. W dużym garnku (najlepiej takim, który możesz wstawić do piekarnika) zagotuj wodę, wsyp płaską łyżeczkę soli i włóż kalafiora. Ważne, żeby woda zakrywała ponad połowę kalafiora. Przykryj i gotuj 15 minut.
  3. Po 15 minutach zdejmij z ognia i wylej wrzątek.
  4. Wymieszaj 70 g Finuu Hyvää z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i płaską łyżeczką soli.
  5. Delikatnie posmaruj kalafiora przygotowanym sosem czosnkowym, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię.
  6. Włóż kalafiora do rozgrzanego piekarnika 190°C i piecz przez około 15 minut pod przykryciem – pokrywka lub folia aluminiowa.
  7. Zdejmij pokrywkę lub folię i piecz przez kolejne 5-10 minut do ładnego przyrumienienia – czas pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru kalafiora. Kalafior powinien być miękki, ale nie zbyt miękki.
  8. Po upieczeniu, wyjmij kalafiora z piekarnika i ostudź przez kilka minut przed podaniem. Połóż na niego łyżeczkę Finuu i posyp całość parmezanem i pietruszką.
  9. Wcinaj na zdrowie!

Składniki

  • 1 kalafior
  • 100 g Finuu Hyvää
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu w płatkach lub tartego

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz