Menu Zamknij

Cukinia a’la Caprese

Cukinia a’la Caprese to zapiekana cukinia z mozzarellą i pomidorami. Jest to danie inspirowane popularną włoską sałatką Caprese, którą podajemy na zimno, natomiast cukinia a’la Caprese najlepiej smakuje na ciepło bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jest to super pomysł na pyszny, lekko obiad w ciepłe dni lub kolację. Cukinia poprzez dodatek i czosnku jest aromatyczna, a w połączeniu z podpieczonymi, słodkimi pomidorami i ciągnącą się rozpuszczoną mozzarellą smakuje wyśmienicie. Przed podaniem danie można skropić oliwą z oliwek. Tak upieczona cukinia a’la Caprese smakuje bez żadnych dodatków, ale można ją też podawać w towarzystwie czosnkowej bagietki lub innym pieczywem. Robiąc cukinię a’la Caprese pomidory przed ułożeniem na cukinii możemy najpierw sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Do przygotowania tego dania najlepsze będą świeże, mięsiste pomidory dojrzewające na słońcu, na przykład malinowe lub bawole serca. Wielkość pomidorów powinna być też zbliżona średnicą do kulki sera mozzarella, aby po pokrojeniu powstały nam mniej więcej równe krążki.

Cukinia a'la Caprese

Składniki na Cukinię a’la Caprese:

  • 1 nieduża młoda cukinia
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 lub 2 średniej wielkości pomidory
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Cukinia a'la Caprese

Przygotowanie Cukinii a’la Caprese:

  1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu). Cukinię oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną bazylią. Skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Można delikatnie nakłuć widelcem (uważać, aby nie przebić skórki). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25 minut.
  2. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w plasterki.
  3. Na podpieczonej cukinii układać na przemian plasterki pomidora i sera mozzarella oraz liście świeżej bazylii. Całość ponownie oprószyć solą, pieprzem.
  4. Naczynie żaroodporne ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na cukinię zapiekaną z kaszą kuskus.
Cukinia a'la Caprese
Cukinia a'la Caprese
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Gofry z cukinii - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *