Leczo z cukinii do słoików na zimę

5 min read
leczo z cukinii do słoików na zimę

Sprawdź najlepsze leczo z cukinii do słoików na zimę. Z takiego lecza zrobisz bardzo szybki i smaczny obiad lub sytą kolację. Wystarczy zawartość słoika dodać do podsmażonej kiełbasy lub boczku i podgrzać. Potrawa jest wyjątkowo prosta w zrobieniu.

Leczo z cukinii w słoikach na zimę to sprawdzony od lat sposób na wykorzystanie cukinii z mojego ogrodu. Ostatnio zrobiłam leczo z cukinią kiełbasą i papryką. Tym razem do lecza nie dodałam kiełbasy i cebulki, które źle wpływają na trwałość zimowych przetworów. Dodałam za to pieczarki oraz większą ilość papryki i pomidorów. Zimowe leczo przyprawiłam tylko symboliczną ilością soli i pieprzu. Dzięki temu potrawa jest uniwersalna i ma wiele zastosowań. Takie leczo z przyjemnością otwieram zimową porą, gdy najzwyczajniej w świecie nie mam czasu albo ochoty na gotowanie obiadu.

leczo z cukinii w słoikach

Składniki:

Z podanych składników otrzymałam 6 słoików lecza o pojemności 720 ml.

  • 2 kg cukinii
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 500 g marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 150 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Jak zrobić leczo z cukinii do słoików na zimę?

Do zrobienia lecza na zimę potrzebne nam będą przede wszystkim: deska i nóż do krojenia, miska, duży garnek (u mnie 6 litrowy) oraz drewniana łyżka. Przygotuj też umyte i wyparzone słoiki oraz nakrętki.

Zanim przystąpisz do przygotowywania lecza, przeczytaj dokładnie cały opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz poszczególne etapy prac w kuchni. Być może zechcesz najpierw pokroić wszystkie składniki lub kroić i dusić wszystko w międzyczasie.

Krok 1 – kroję warzywa

Pieczarki myję i usuwam skórkę z kapeluszy. Następnie kroję na mniejsze kawałki.

Pomidory zalewam w misce wrzątkiem i odczekuję około 2 minut. Po tym czasie skórka zmięknie i zdejmuję ją za pomocą noża lub palcami. Aby pomidorki nie parzyły, może zalać je zimną wodą. Pozbawione skórki pomidory, kroję na mniejsze kawałki np w ćwiartki. Bardzo ważne jest usunięcie skórek, które nie rozgotowują się i przeszkadzają podczas spożywania potrawy.

Paprykę dokładnie myję pod zimną i bieżącą wodą. Przekrawam na pół i usuwam białe błonki oraz gniazda nasienna. Następnie kroję w paski i kostkę o boku około 2 – 3 cm.

Marchewkę obieram ze skórki i kroję w 5 mm plasterki lub kostkę.

Cukinię myję i obieram ze skórki. Jeśli masz młode cukinie do 500 g, to nie musisz ich obierać. Odkrawam twarde końcówki. Następnie warzywo przekrawam na pół i ćwiartki. Jeśli w środku są pestki, to wykrawam i usuwam. Cukinię kroję w 2 cm kostkę.

Krok 2 – gotuję warzywa na leczo

Do dużego garnka z nieprzywierającym dnem wlewam olej lub oliwę i rozgrzewam. Następnie wsypuję pokrojone pieczarki. Blanszuję na średnim ogniu przez około 10 minut, aż puszczą sok i się skurczą.

zblanszowane pieczarki i pomidory na leczo

Do zblanszowanych pieczarek wrzucam pokrojone i bez skórki pomidory. Wszystko mieszam drewnianą łyżką i gotuję na średnim ogniu przez około 8 – 10 minut, aż pomidorki się rozgotują.

Następnie wrzucam pokrojoną paprykę oraz marchewkę. Całość mieszam ze sobą i gotuję na średniej mocy palnika przez 8 – 10 minut.

dodaję do lecza marchewkę i paprykę

Na koniec wrzucam pokrojoną w kostkę cukinię i wsypuję łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

dodaję do lecza cukinię pokrojoną w kostkę

Wszystko mieszam ze sobą i gotuję przez około 5 minut na średnim ogniu. Nie gotuję warzyw dłużej. Muszą być al dente, ponieważ będą jeszcze pasteryzowane, a zimą odgrzewane. Dzięki temu leczo jest chrupiące i w sam raz miękkie.

ugotowaneleczo na zimę

Krok 3 – umieszczam leczo w słoikach i pasteryzuję na zimę

Słoiki i nakrętki dokładnie myję i wyparzam wrzątkiem. Większe ilości wkładam do zmywarki. Do przetworów na zimę używam tylko nieszczerbionych i bez nalotów rdzy słoików. Nakrętki najlepiej, aby były nowe. To właśnie uszkodzone nakrętki są najczęstszą przyczyną psucia się zimowych przetworów.

Gorące leczo za pomocą chochli rozlewam do umytych i wyparzonych słoików. Ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką kuchenną wycieram ranty słoików i nakrętki do suchego. Mocno zakręcam i pasteryzuję.

Na dno szerokiego garnka umieszczam ściereczkę kuchenną i wlewam gorącą wodę. Następnie do gorącej wody wkładam gorące słoiki z leczem i zagotowuję na średnim ogniu.

Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotało. Licząc od czasu zagotowania się wody, słoiki o pojemności 720 ml pasteryzuję przez około 20 minut. Słoje 900 ml pasteryzuję przez 25 minut, a mniejsze do 500 ml przez około 15 minut.
Po pasteryzacji ostrożnie wyjmuję słoiki i kładę do góry dnem na blat wyścielony ręcznikiem. Całość przykrywam też ręcznikiem i pozostawiam na cały dzień do całkowitego ostygnięcia.

leczo w słoikach na zimę

Następnie wynoszę do ciemnej i chłodnej piwnicy lub spiżarni.
Życzę smacznego!

7 thoughts on “Leczo z cukinii do słoików na zimę

  1. Super danie, na zimowy szybki obiad lub przekąskę gdy wpadną goście np. lubiący dania bezmięsne. Od kilku lat korzystam z przepisu. Dla siebie po otworzeniu słoika, dodaję boczek i kiełbaskę. Pycha.!

    __ania-gotuje.pl:
    Pewnie, że pycha. Ja właśnie teraz odgrzewam sobie leczo ze słoika, bo późno wróciłam do domu 🙂

    1. Leczo w wersji na zimę jest uboższe w produkty mogące się zepsuć (cebula oraz kiełbasa lub boczek). Dlatego dodaję marchewkę i pieczarki. Polecam i pozdrawiam 🙂

    1. Temperatura pasteryzacji w piekarniku od 110 do 130 stopni C. Licząc od czasu zagrzania piekarnika, pasteryzuję słoiki 500 ml przez około 25 minut.

  2. Kiedy dodać sól i pieprz? W składnikach jest sól i pieprz, w opisie wykonania brak. Przepraszam za może głupie pytanie, ale jestem laikiem i gotuję z Pani przepisami krok po kroku zgodnie z opisem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *