Ciasto było przeze mnie przygotowane już parę razy, ale nigdy nie było okazji, aby go dla Was wrzucić ze zdjęciem… zawsze znikało w mgnieniu oka! Kolejne proste, ale efektywne połączenie – kruchy ciasteczkowy spód z dodatkiem kakao, świeże banany, masa kajmakowa i krem śmietankowy z dodatkiem wanilii i wiórków kokosowych. Prawdziwa bomba kaloryczna, ale naprawdę warto!
Przepis na spód:
- 500 g ciasteczek owsianych
- 200 g masła
- 30 g gorzkiego kakao
- 5 bananów
- puszka masy kajmakowej
- 50 g masła
- sok z cytryny
Ciasteczka mielimy na proszek, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Następnie rozpuszczone i przestudzone masło dodajemy do ciasteczek i ponownie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu będzie nam zdecydowanie łatwiej wyciągnąć ciasto z foremki. Wykładamy całą masę ciasteczkową, równo rozprowadzamy i dociskamy w taki sposób, abyśmy mieli kruchy spód do połowy wysokości foremki. Ważne jest, aby mocno docisnąć ciasteczka do foremki, bo głównie od tego zależy fakt, czy spód będzie się rozpadał podczas krojenia. Wkładamy foremkę do lodówki na czas przygotowania kolejnego etapu.
Masę kajmakową przekładamy do miseczki (możemy ją także przygotować sami, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak to zrobić, odsyłam tutaj), a następnie dodajemy 50 g rozpuszczonego masła i miksujemy. Dzięki temu masa będzie delikatnie bardziej zwarta i po krojeniu nie będzie wyciekać. Wylewamy masę kajmakową na spód. Banany kroimy wzdłuż, a następnie skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i żeby ciasto prezentowało się lepiej przez dłuższy okres czasu. Banany układamy jeden obok drugiego, ciasno i dociskamy, aby zatopiły się w kajmaku. Tortownicę wkładamy do foremki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
Przepis na krem śmietankowy i wykończenie ciasta:
- 500 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 50g wiórków kokosowych
- 15 g żelatyny w proszku
- 75 ml zimnej wody
- naturalny ekstrakt waniliowy
- chipsy bananowe do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
15 gramów żelatyny zalewamy 75 ml zimnej wody i odstawiamy na około 15 minut, aby napęczniała.
Zimną śmietankę kremówkę, zimne mascarpone, cukier puder i ewentualny dodatek smakowy umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu aż zgęstnieje – ma być sztywna, ale należy uważać, żeby jej nie przebić i nie powstało nam masło. W końcowym etapie ubijania dodajemy 50 g wiórków kokosowych. Żelatynę należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali uważając, żeby jej nie zagotować, ponieważ traci wtedy swoje właściwości żelujące i krem może nam się nie ściąć. Żelatyna ma być gorąca, ale nie może się zagotować. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do masy śmietankowej szybkim ruchem i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, uważając, aby nie powstały grudki. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i od razu dekorujemy. U mnie wierzch został obsypany wiórkami kokosowymi i chipsami bananowymi. Ciasto umieszczamy do lodówki na około 6-8 godzin i gotowe! Smacznego! 🙂