piątek, 25 sierpnia 2023

Filety z kurczaka w sosie jabłkowym

 Nieskromnie pisząc, wyszła istna petarda! Wszak jeszcze brukselki świeżej nie dorwiemy w sklepie, ale są te, mrożone. Jeśli nie chcecie mrożonego, a preferujecie "świeżyznę", to brukselkę można zastąpić innym, zielonym warzywem, na przykład brokułem. Po "tragedii ryżowej" w Krakowie, w jednej z "restauracji", postanowiłem sam ugotować ryż idealny. Nadal nie rozumiem, jak można podać tak okropny ryż i jeszcze wystawić kody QR przy każdym stoliku, by dodać ocenę! Serio?!? Sami się prosili :D A! Jeśli chodzi o filety kurczaka ze skórą to czasami można dostać w Kauflandzie, a jak nie, to pozostaje Wam kupić kurczaka i wyciąć samemu "cycki". Danie szybkie, syte i tanie. 








 

Składniki:
 

 

 

 

2 piersi z kurczaka ze skórą
400 g jabłek jonagold
150 ml soku jabłkowego
2 goździki
100 ml wody
10 ml octu jabłkowego
400 g brukselki
200 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, pod koniec włączając termoobieg, by skórka się przyrumieniła.
Ryż gotujemy zgodnie z recepturą podaną na opakowaniu. Brązowy około 30 minut w osolonym wrzątku.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i goździki, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Goździki wyjmujemy, jabłka blendujemy, dolewamy sok, ponownie przekładamy na palnik. Sos redukujemy do preferowanej przez nas konsystencji.
Brukselkę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Kurczaka podajemy z sosem jabłkowym, brukselką i ryżem.



2 komentarze:

  1. Hie, hie, nie zapominajmy, że są ludzie, którzy mogą iść naprzeciwko do ciotki i wycyganić PRAWDZIWE (kurze! - zaznaczam) cycki z tzw. "bojlera". Brojlery ciotki od kurczaka chowają się w luksusach, łącznie z zielonym wybiegiem. Myślę, że gdyby bojlery dowiedziały się, na czym spocznie ich biust (patrz: apetyczne zdjęcie powyżej), oddałyby go dobrowolnie ;-)

    OdpowiedzUsuń