Krewetki z cukinią, prosty przepis na pyszny obiad

Krewetki z cukinią.

Tak, tak prosty to przepis na pyszny obiad. Obiad, który możesz zjeść od razu lub zabrać z sobą do pracy. Tak właśnie zrobiłam ja. Aby tego lata było jeszcze więcej, niż tylko za oknem z pracy. Kocham ciepło, słońce i ten moment gdy z grządki mogę zerwać cukinie.

 

Krewetki z cukinią

  • 2 garści krewetek ( ok 30 dkg )
  • 1 średniej wielkości cukinia zielona
  • 4 ząbki czosnku ( część przeciśnięta przez praskę, część w plasterkach )
  • 1 cebula ( pokorojona w piórka )
  • kilka pomidorków koktajlowych ( pokrojonych w ćwiartki )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

 

Krewetki rozmroziłam. Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem i na niej udusiłam krewetki. Krewetki pod wpływem ciepła zmieniają kolor na różowy i naprawdę potrzebują tylko kilku minut aby być gotowe. Zdjęłam krewetki z patelni, zostawiająć tłuszcz i na nim podsmażyłam czosnek i cebulę podsmażyłam. Po chwili dodałam pokrojoną na półplasterki i plasterki cukinię oraz pomidorki i podsmażyłam całość. Dodałam krewetki wymiesząłam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i już danie gotowe.

 

Smacznego !